Belegen Bondliedjes

Bekijk en luister de verzameling bijna-Bond-liedjes van The Guardian via: nrcnext.nl/links Alica Keys. AP U.S. singer Alicia Keys performs during her concert in Warsaw, Poland, Wednesday, Oct. 15, 2008. (AP Photo/Alik Keplicz) KEPLICZ, ALIK

A nother way to die heet de themesong van de nieuwe James Bond-film Quantum Of Solace, die deze week in première gaat. Het nummer werd geschreven en geproduceerd door Jack White, en gezongen door White met Alica Keys. Het resultaat is een muziekstuk van vier en een halve minuut waar geen touw aan vast te knopen is.

Met knetterende gitaarsolo’s, schrille pianoakkoorden en samenzang van twee stemmen die niet bij elkaar passen: de schorre White klinkt als een wolf die geitje Keys wil verslinden. Het nummer zwelt aan, krijgt wat allure door de luxueuze blazers die de Bondgeschiedenis kenmerken, en zakt terug naar het nulpunt, om na wat dramatisch gepruttel van Keys geheel te doven.

Another way to die (de titel lijkt verwarrend veel op het Bondliedje van Madonna, Die another day, uit 2002) mag dan een compositorisch waagstuk en een verrassende combinatie van artiesten zijn, het resultaat klinkt als een mislukte ‘mash up’.

Dat de twee muzikanten zich er ook niet thuis voelen blijkt in de clip: Alicia Keys torst een kilo mascara op haar wimpers, en Jack White, met zijn bestudeerd nonchalante vlinderdasje, ziet eruit alsof hij in zijn haar is gespuugd door een lama, en vervolgens achter de piano geplant.

Jack White met Alicia Keys – het was bedacht om zowel het alternatieve publiek als het hitparadegevoelige publiek te bereiken. Maar we hadden toch liever een liedje van Amy Winehouse met Mark Ronson gehoord, zoals oorspronkelijk het plan was. Dat ging niet door omdat Winehouse niet in vorm was, en omdat de Bondmensen niet tevreden waren met haar eerste poging. Helaas, Winehouse leek de ideale Bondgirl.

Het ‘hitteam’ van James Bond heeft dan ook een lange geschiedenis van slechte timing. De Bondthemes uit de jaren zestig en zeventig – gezongen door Shirley Bassey, Nancy Sinatra en Carly Simon – zijn klassiekers.

Maar later werd het de gewoonte om artiesten pas om een Bond-theme te vragen als de echte hoogtijdagen van hun carrière al achter de rug waren, zoals in het geval van Madonna, Tina Turner en Garbage. Daardoor klinken die nummers bij voorbaat al belegen.

De Britse krant The Guardian verzamelde onlangs een lijst James Bondliedjes die het door de jaren heen net niet geworden zijn; van onder anderen Johnny Cash, Blondie en Pulp – allemaal namen die je graag onder de vlag van 007 had horen zingen. Zo blijkt: hoe snel James Bond ook schiet, muzikaal loopt hij achter de feiten aan.

Hester Carvalho

Bekijk en luister de verzameling bijna-Bond-liedjes van The Guardian via: nrcnext.nl/links

    • Hester Carvalho