Beeld Kuyper in Maassluis onthuld

Beeld Kuyper in Maassluis onthuld Maassluis, 5 nov. Premier Balkenende heeft vanmorgen in Maassluis een standbeeld onthuld van zijn verre voorganger Abraham Kuyper. Kuyper richtte in 1879 de Antirevolutionaire Partij (ARP) op, een van de voorlopers van het huidige CDA. Veertig jaar was hij de onbetwiste leider van die partij. Tussen 1901 en 1905 was hij premier van een christen-democratische coalitie. Hij overleed in 1920 in Den Haag. Twee leden van de Maassluise gemeenteraad, Bert de Reuver (D66) en Kees Smits (ChristenUnie) namen vier jaar terug het initiatief voor het standbeeld. Kuyper werd op 29 oktober 1837 in Maassluis geboren als zoon van een Nederlands-hervormde predikant. Hij woonde er overigens maar drie jaar, aangezien zijn vader een beroep aannam naar Middelburg. Het standbeeld is gemaakt door beeldhouwer Frank Letterie uit Vorden. Premier Balkenende was de aangewezen man om het standbeeld te onthullen. Hij is afkomstig uit een antirevolutionair gezin en studeerde bovendien aan de door Abraham Kuyper in 1880 opgerichte Vrije Universiteit te Amsterdam. Foto Roel Rozenburg Maassluis : 5.11.2008 Onthulling standbeeld van Dr. Abraham Kuyper door premier Balkenende. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel