Arcelor verlaagt productie van staal

Staalproducent ArcelorMittal gaat zijn productie met ruim 30 procent verlagen, omdat de vraag naar staal sterk is afgenomen. Het bedrijf zag de omzet en winst het afgelopen kwartaal nog wel fors stijgen, maar verwacht het komende kwartaal een veel lagere omzet.

Dat maakte ArcelorMittal vanochtend bekend bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal.

Volgens topman Lakshmi Mittal is de wereldwijde economie de afgelopen maanden „dramatisch” veranderd. De vraag naar staal zal volgens Mittal de komende jaren blijven groeien, maar het komende half jaar verwacht hij nog geen verbetering. Eind september kondigde het bedrijf al een productieverlaging van 15 procent aan. Die is nu verdubbeld, omdat de situatie de afgelopen weken snel slechter is geworden.

ArcelorMittal produceerde het afgelopen kwartaal 25,6 miljoen ton staal. De omzet bedroeg 35,2 miljard dollar (27,3 miljard euro), de winst 3,8 miljard dollar. Een stijging van respectievelijk 38 procent en 29 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Maar het komende kwartaal zal het bedrijf 9 miljoen ton minder staal produceren. Het bedrijfsresultaat zal daardoor naar verwachting dalen van 8,5 miljard dollar in het afgelopen kwartaal naar 2,5 tot 3 miljard dollar in het komende kwartaal. Ook de prijs van staal is de afgelopen tijd sterk gedaald.

Het bedrijf wil niet alleen de productie beperken, maar ook in de komende jaren nog 1 miljard dollar extra aan kosten besparen. Ook wil het bedrijf 10 miljard dollar schuld afbetalen om „financieel flexibeler” te zijn.

ArcelorMittal wil nog niet zeggen in welke fabrieken de productie verlaagd zal worden. De grootste staalproducent ter wereld heeft ruim 326.000 werknemers in zestig landen.

ArcelorMittal ontstond in 2006 door een fusie tussen het Europese Arcelor en het van oorsprong Indiase Mittal Steel. Begin dit jaar profiteerde het bedrijf nog enorm van de hoge staalprijzen en krapte op de markt.

Op de Amsterdamse beurs stortte de koers van het aandeel ArcelorMittal vanochtend in. Rond het middaguur stond het aandeel op 20,35 euro, een verlies van ruim 17 procent.