Aapjes

Zwangere vrouwen moeten zich beperken tot twee kopjes koffie per dag. Een van de nieuwste weetjes uit de informatiediarree die dagelijks over ons heen gekieperd wordt onder de titel ‘gezondheid’.

Een jaar geleden meldden Amerikaanse onderzoekers nog dat het vanaf twee kopjes link wordt voor de baby. Vorige week kwam het bericht dat zwangere vrouwen ‘licht’ kunnen drinken, dat het zelfs aangeraden wordt in verband met de ADHD van een eventuele zoon. Heeft u wel eens in de kroeg gezeten met een hoogzwangere vrouw die probeert een glas wijn te drinken? De consternatie onder de oplettende medemensen kan hevig zijn.

Zwangere vrouwen zijn een geliefd onderwerp van onze gezondheidsobsessie. Wordt de Vrucht dronken als zij drinkt? Wordt de Vrucht dik als zij vreet? Wordt de Vrucht ongelukkig als zij depressief is? Zelfs vóór de verwekking liever geen drank, raadt de Gezondheidsraad aan. Een feministische Amerikaanse onderzoeker maakte begin dit jaar bekend, dat ook een man met kinderwens maar beter niet kan roken en drinken: zijn DNA kan erdoor veranderen.

Drank is voor niet-verwachtenden eens een heikele zaak. Vers van de pers: de gezondheidseffecten van rode wijn worden teniet gedaan door de ‘metalen’ die erin zitten. Je mag dus drinken, het moet zelfs voor je hart. Maar liever wit. Vrouwen veertien, mannen eenentwintig glazen per week. En twee dagen niet. En niet meer dan drie per dag. Vrouwen zeven, mannen veertien glazen per week, zeggen de killjoys van de Wereldgezondheidsorganisatie. Max. En o ja, alcohol verhoogt de kans op borstkanker.

Kanker. Behalve de bekende boosdoeners (sigaretten, aangebrand eten) zijn onze krampachtig aangeleerde ‘gezonde gewoontes’ ook verdacht. Want het tefal laat los van je anti-aanbakpan, en op de verplichte dagelijkse hoeveelheid groente en fruit zitten bestrijdingsmiddelen.

Om van de transgene vetten in ons eten (speculaasjes! pepernoten!) nog maar te zwijgen. En uit onderzoek met aapjes blijkt, dat uitgehongerde aapjes veel langer leven dan hun verzadigde soortgenoten. Maar vraag niet hoe.

Merel Boers

    • Merel Boers