16 jaar bevroren muis gekloond

Bevroren uitgestorven diersoorten zoals mammoeten tot leven wekken. Misschien is het niet helemaal onmogelijk. Met cellen van twee muizen die al zestien jaar lang in de vriezer lagen, hebben Japanse wetenschappers jonge muisjes weten te klonen. Het genetisch materiaal van dieren die zonder antivriesmiddelen zijn ingevroren, is meestal zwaar beschadigd door ijskristallen. Via een omweg kregen de Japanners het in een gasteicel toch weer actief, staat deze week in the Proceedings of the National Academy of Sciences. Het lukte de Japanners niet om direct DNA uit het lang ingevroren muizenweefsel te injecteren in een eicel en daar een muizenkloon uit te laten opgroeien. De omweg was dit: de onderzoekers lieten eerst losse gekloonde embryocellen in een kweekbakje groeien en zetten daarna het DNA daaruit in een lege eicel. Hier groeiden vier gezonde kloonmuizen uit. Kan dat ook bij een bevroren mammoet? Dat ligt er aan of het DNA na 10.000 jaar schommelende vrieskou nog intact is.

Bekijk het klonen van de ingevroren muis via nrcnext.nl/links

    • Niki Korteweg