Vrouw minister vluchtte uit Fortis

Karel De Gucht, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, ligt onder vuur wegens vermeende handel met voorkennis. Zijn echtgenote verkocht Fortis-aandelen kort voordat de Belgische regering bekendmaakte dat Nederland een deel van de bank zou overnemen. Daarna kelderde de koers.

De Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), de instantie in België die gaat over handel met voorkennis, heeft een onderzoek ingesteld. Dat gebeurde na ontvangst van een anonieme klacht.

Het weekblad Humo citeert uit een brief van de anonieme klager. Op vrijdagmiddag 3 oktober zou Mireille Schreurs, de echtgenote van De Gucht, een pakket Fortis-aandelen hebben verkocht ter waarde van 500.000 euro. Het Fortis-aandeel was op dat moment ongeveer 5 euro waard. Aan het einde van de middag werd bekend dat de Belgische regering het eerder die dag met de Nederlandse regering eens was geworden over de verkoop van een deel van Fortis. Daarna daalde de waarde van het Fortis-aandeel tot minder dan 1 euro.

Vanuit India, waar Karel De Gucht is voor een staatsbezoek van de Belgische koning en koningin, ontkende de minister dat hij heeft gehandeld met aandelen waarover hij zelf zeggenschap heeft. Wel gaf hij toe dat zijn echtgenote aandelen heeft verkocht die zij beheerde voor haar moeder. Het zou gaan om 2.000 aandelen, die ooit werden gekocht voor 22,50 euro, en verkocht voor 5,50 euro. Dat gebeurde, zei hij voor de Belgische televisie, „zonder specifieke info van mijzelf”. Wel had hij met zijn vrouw over de aandelen gepraat. „In de mate dat ik een advies gegeven heb, was het om de aandelen niet te verkopen.”