VN: leger Rwanda vuurde op Congo

Rwandese strijdkrachten hebben vorige week met tanks en artillerie geschoten op soldaten van het Congolese regeringsleger, die op dat moment vochten tegen rebellen van de Congolese krijgsheer Laurent Nkunda. Dat hebben de Verenigde Naties verklaard.

Het is voor het eerst dat de VN openlijk verklaren dat Rwanda actief betrokken is bij de jongste gevechtsronde in Oost-Congo. Congo beschuldigde Rwanda vorige week al van het beschieten van Congolese soldaten; Rwanda ontkent. Onafhankelijke waarnemers zeggen al langere tijd dat het door Tutsi’s geleide Rwanda de Tutsi-krijgsheer Nkunda in Congo tenminste indirect steunt.

VN-woordvoerder Sylvie van den Wildenberg zegt dat VN-vredessoldaten in het grensgebied tussen Congo en Rwanda vorige week woensdag zelf zagen hoe Rwandese militairen het vuur openden op Congolese militairen. „We hebben het waargenomen”, zei Van den Wildenberg vanochtend vanuit Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu. De rebellen van Nkunda begonnen vorige weekaan een sterke opmars in Noord-Kivu en liggen sinds woensdag op enkele kilometers afstand van de hoofdstad Goma.

Nkunda zegt de Tutsi’s in Oost-Congo te beschermen tegen Hutu-milities die zouden samenwerken met het Congolese leger. Congo stelt dat Nkunda een verlengstuk is van Rwanda bij pogingen om de Oost-Congolese bodemschatten te bemachtigen.

Volgens de VN zijn sinds vorige week een kwart miljoen mensen ontheemd in Oost-Congo. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de vorige president van Nigeria, Olusegun Obasanjo, benoemd tot speciale gezant. Obasanjo moet proberen de Congolese president Joseph Kabila en de Rwandese president Paul Kagame met elkaar om de tafel te krijgen.