Twee Duitse banken vragen overheid om financiële hulp

Berlijn. Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland, doet een beroep op het onlangs door de staat opgerichte reddingsfonds voor de Duitse banken. De bank krijgt een injectie van 8,2 miljard euro. De Duitse regionale staatsbank HSH Nordbank vraagt de overheid voor 30 miljard euro garanties op leningen van andere banken. De staatsbank overweegt ook om de overheid om een kapitaalinjectie te vragen. De Duitse overheid heeft 400 miljard euro beschikbaar voor kredietgaranties. Daarnaast is er een pot van 80 miljard euro om Duitse financiële instellingen van extra kapitaal te voorzien als steun in de huidige crisis. Commerzbank maakte bekend dat als gevolg van de kredietcrisis het nettoverlies in het derde kwartaal van 2008 is opgelopen tot 285 miljoen euro, veel meer dan verwacht. Het staatsfonds, dat 500 miljard euro groot is, zal ook voor 15 miljard euro aan schulden van Commerzbank garant staan.