Topman Fisher van ABN Amro vertrekt

Mark Fisher, de topman van ABN Amro, vertrekt volgend jaar bij de Nederlandse bank. Fisher kreeg eind 2007 de leiding bij ABN Amro, vlak nadat de bank was overgenomen door het bankentrio. Hij is verantwoordelijk voor het opsplitsen en integreren van de diverse onderdelen in de nieuwe eigenaren: Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en Fortis.

Fisher kwam van RBS, de bank waar hij faam verwierf door succesvol de integratie te leiden van National Westminster en RBS. Fisher blijft echter niet bij RBS, hij wordt hoofd automatisering bij het Britse Lloyds TSB, de bank die onlangs rivaal HBOS kocht. Zijn vertrek bij de bank uit Edinburgh heeft te maken met de grote veranderingen in het management van RBS. Onlangs kondigden onder meer topman Fred Goodwin en president-commissaris Tom McKillop hun vertrek aan, als gevolg van de slechte resultaten.

Fisher zal in 2009 weggaan, de datum is nog onbekend. Wel zal de Schot deze maand al verdwijnen uit de raad van bestuur van RBS.

De opsplitsing van ABN Amro zou volgens plan eind 2009 klaar zijn. De integratie van ABN Amro Nederland in Fortis zou het slotstuk vormen van de opdeling van de bank, tot vorig jaar de grootste van Nederland. Het is onduidelijk of de integratie van de Nederlandse delen van ABN Amro met Fortis Nederland nog doorgaat. De Nederlandse overheid is sinds vorige maand eigenaar van de twee banken, die zij nationaliseerde toen Fortis in zeer grote liquiditeitsproblemen kwam.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Fisher

In het artikel Topman Fisher van ABN Amro vertrekt (4 november, pagina 11) staat dat Mark Fisher een Schot is. Fisher is wel een Engelsman.