Tijd voor wijntour

Team Delta Lloyd heeft vannacht, na 23 dagen en tien uur zeilen, de haven van Kaapstad bereikt. De Nederlandse boot eindigde zevende in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race, die begon in Alicante.

Schipper Ger O’Rourke toonde zich tevreden. Gezien de late inschrijving was de doelstelling voor de eerste etappe bescheiden: de boot heel houden. „We hebben veel geleerd”, zei de Ier. „We weten inmiddels hoe we de boot sneller moeten laten varen.” Hij stapt van boord omdat hij voor zijn bedrijf terug moet naar Ierland. Hij wordt vervangen door Peter van Niekerk, zeiler van America’s Cup-winnaar Alinghi. Hij wordt de vierde Nederlander aan boord. Schipper wordt de Nieuw-Zeelander Stu Wilson.

„We gaan nu absoluut niet uitrusten”, zei navigator Matt Gregory na aankomst. „Een aantal dingen is kapot gegaan, we hebben een hele waslijst. Misschien doe ik morgen een korte wijntour, maar dan is het terug naar de boot. Ik moet nog uitvinden hoe we in India moeten komen, want we hebben niemand aan boord die daar ooit naartoe is gezeild.”

De vloot van acht boten vertrekt 15 november voor de tweede etappe naar Cochin in India.