Televisie Voorkeur

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het eind van WO I, op 11 november 1918, is op Canvas de documentaire Vreemd volk aan het front te zien, over het minder bekende, multiculturele aspect van de oorlog (Canvas, 22.10-23.05u.) BBC 2 gaat verder met de documentaireserie waarin bekende Britten de rol onderzoeken die hun familie heeft gespeeld in de oorlog: My family at war, BBC 1, 23.35-0.15u. Photo prise en 1916 de soldats français passant à l'attaque depuis leur tranchée lors de la bataille de Verdun durant la Première Guerre Mondiale. Commencée en février 1916, la bataille s'achèvera par une victoire française en novembre 1916. Elle aura coûté la vie à 163.000 soldats français, à 143.000 soldats allemands et fait au total, avec les blessés, 770.000 victimes, pour seulement quelques kilomètres de terrain reconquis. Picture taken in 1916 of French soldiers moving into attack from their trench during the Verdun battle, eastern France, during the first World War. The battle won by the French in November 1916 cost the life of 163.000 French soldiers and 143.000 German soldiers. AFP

Verkiezingen Amerika

EénVandaag. Verslag van de Amerikaanse verkiezingen vanuit het provinciestadje Canton, Ohio, een van de belangrijkste staten in de verkiezingen. Wie in Ohio wint, wint ook het presidentschap. Een team van verslaggevers en redacteuren bericht over het wel en wee in Canton, zie ook usa.eenvandaag.nl voor videoreportages en weblogs. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Verslag vanuit South Side in Chicago, de overwegend zwarte achterstandswijk waar Obama zelf drie jaar als opbouwwerker heeft gewerkt, en vanuit de studio in Hilversum waar Thijs van den Brink praat met Max Westerman. Verder beelden van de Victoryparty van Obama. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova New York – Election Day. Speciale uitzending vanuit het Rockefeller Center in New York. Vanavond praat presentator Twan Huys met onder anderen Ian Buruma, Leon de Winter, Katrina van den Heuvel (hoofdredacteur The Nation), Boris Dittrich, Bill Schneider (CNN), Yfke Sturm en dominee Rob Schenck (Faith & Action). Correspondent Willem Lust doet verslag vanuit Chicago, Illinois en Ellen Brans bericht vanuit Phoenix, Arizona. Hans Teeuwen treedt op met Benjamin Herman en band. Ned.2, 22.15-0.00u.

Obama vs. McCain. Verslag vanuit New York, gepresenteerd door Rick Nieman en met correspondent Eric Mouthaan. RTL4, 22.35-0.05u.

US-Wahl 2008: Die Nacht der Entscheidung. Verslag van de verkiezingen vanaf het verkiezingsfeest in het Alten Telegrafenamt in Berlijn, interviews met prominenten en deskundigen. Bijdragen uit de VS van de ZDF-correspondenten en cijfers en analyses vanuit de tv-studio. ZDF, 23.45-07.00u.

Amerika kiest. Live verslag van de Amerikaanse verkiezingen. In het restaurant Occidental in Washington ontvangen Eva Jinek en Philip Freriks een groot aantal uiteenlopende en aansprekende gasten uit binnen- en buitenland. NOS-verslaggevers Marieke de Vries (Phoenix) en Gerrie Eickhof (Chicago) zijn live bij beide partijen. Kees van Dam peilt de stemming op straat in Washington. Ook bijdragen van collega-omroepen: Wouter Kurpershoek in ‘swingstate’ Ohio en Sven Kockelman vanuit het Kurhaus bij de Amerikaanse gemeenschap in Nederland. Met exit polls, duiding en achtergrond bij de uitslagen. Ned.2, 00.00-06.00u.

US Election night 2008. David Dimbleby presenteert de US Election Night vanuit Washington, in de Londense studio Matt Frei. Correspondenten berichten vanuit de ‘swing states’ en vragen reacties aan de zwarte gemeenschap. Jeremy Vine biedt analyses, cijfers en grafieken vanuit een virtual reality-studio. Verder reacties van Amerikaanse bezoekers van BBC’s Election Night Party in New York. BBC 0.15-07.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Felix Rottenberg blikt terug op de campagnes van Obama en McCain; Ria Lubbers haalt herinneringen op aan de presidentsvrouwen die zij ontmoet heeft toen ze de Nederlandse ‘First Lady’ was. Prem Radhakishun schat de veranderingen in als er voor het eerst een zwarte man president van de Verenigde Staten is. Sidekick: Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.08u.

Pauw & Witteman. Amerikacorrespondent Charles Groenhuijsen, politiek adviseur Kay van der Linde en staatssecretaris van Defensie Jack de Vries praten over de verkiezingen. Analyses van Wouter Bos, minister van Financiën en vicepremier, van Jan van den Bosch, presentator van het Amerikaanse, christelijke tv-programma Hour of Power en van hoogleraar geschiedenis Maarten van Rossem. Aad van den Heuvel houdt een toespraak als John McCain, Humberto Tan als Barack Obama. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

International terrorism since 1945. Vierde aflevering van de zesdelige BBC-reeks over Europese terreurbewegingen gaat over de extreem-rechtse terreurgroep OAS (Organisation de l’armée secrète), die vocht tegen de onafhankelijkheid van Algerije. Canvas, 21.40-22.10u.

Informatief

NCRV Natuurlijk - Bosch, beuk & haan. Op zoek naar de mooiste plekken van ons land. In de eerste aflevering het Drentse Veenhuizen en de Turfroute in Zuidoost-Friesland. Ned.2, 19.55-20.25u.

Plat Préféré. Historisch-culinair programma waarin Jeroen Meus lievelingsgerechten bereidt van bekende mensen uit het verleden op een passende locatie. Deze keer maakt hij langs de route van de Ronde van Vlaanderen, bij de muur van Geraardsbergen, hutspot met varkenspoten, -oren en -staart. West-Vlaamse boerenkost, ter ere van de Vlaamse boerenzoon en wielrenner Briek Schotte, de laatste der ‘Flandriens’. Canvas, 21.10-21.40u.

cultuur/film

Cinemania. Filmmagazine. Thema: Seks. Gesprek met o.a. actrice Kerry Fox, regisseur Paul Verhoeven en Andreas Dresen en actrice Ursula Werner. Ned.3, 0.00-0.35u. 23.45-0.15u.

sport

NOS: UEFA Champions League, Olympique Marseille - PSV. Voorbeschouwing, verslag en nabeschouwing van de voetbalwedstrijd. Analyticus: Johan Cruijff. Commentator: Philip Kooke. Ned.3, 20.15-23.00u.