SP en SGP: schaf koopzondag af

Er moet een einde komen aan oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet. Dat vinden de Tweede Kamerfracties van de partijen SP en SGP. De twee partijen presenteerden gisteren een initiatiefwetsvoorstel dat het misbruik van de wet moet tegengaan. Momenteel zijn in één op de drie gemeentes de winkels nagenoeg iedere zondag open. In feite mag dat twaalf keer per jaar. Nog nooit hebben de SP en de SGP samen een initiatiefwetsvoorstel ingediend. De SGP wil de zondagsrust voornamelijk uit religieuze overwegingen beschermen. De SP is het te doen om bescherming van werknemers. Het zal de partijen zwaar vallen een meerderheid voor hun voorstel te vinden omdat ook minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) met een wetsvoorstel is gekomen over koopzondag, waarbij het besluit bij de gemeentes blijft. SP en SGP vinden dat het voorstel van het kabinet niet ver genoeg gaat. (NRC)