Rebellen in Congo laten hulpverleners toe

Rebellen in Oost-Congo hebben een eerste konvooi met hulpverleners toegelaten tot het gebied dat zij vorige week veroverden op het Congolese leger. De rebellen etaleren zo hun toegenomen macht.

Het konvooi van internationale hulporganisaties arriveerde gisteren in Rutshuru, een dorp dat vorige week werd ingenomen door de rebellen van Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda. Volgens de VN zijn sinds vorige week 250.000 mensen ontheemd geraakt.

Het konvooi, een tiental terreinwagens met hulpverleners en medicijnen, voedsel en water, werd begeleid door twee vrachtwagens met soldaten van de VN-vredesmissie in Congo. Rutshuru ligt circa 75 kilometer ten noorden van Goma, de hoofdstad van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu die sinds vorige week is omsingeld door Nkunda’s rebellen.

Goma en omgeving worden praktisch gegijzeld door de rebellen die vorige week vanuit het noorden naar de stad optrokken. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sloegen in Oost-Congo vorige week 250.000 mensen op de vlucht; dit weekeinde begonnen tienduizenden de tocht terug naar huis. Door de terugkerende Congolezen met rust te laten, toont Nkunda dat hij momenteel de regie voert in Oost-Congo.

De regering van Congo verklaarde gisteren niet bereid te zijn rechtstreeks te praten met Nkunda. De krijgsheer dreigt Goma in te nemen indien de Congolese regering zijn eisen niet inwilligt.

Nkunda eist dat Congo optreedt tegen Hutu-extremisten die naar Oost-Congo zijn gevlucht na de massamoord op Tutsi’s in buurland Rwanda in 1994.

Ook eist Nkunda dat Congo afziet van een recent akkoord met China waardoor Peking toegang krijgt tot de grondstoffen in Oost-Congo. Congo zegt dat Nkunda fungeert als verlengstuk van Rwanda bij pogingen toegang te krijgen tot de bodemschatten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, en zijn Britse collega David Miliband, die dit weekeinde Congo en Rwanda aandeden, willen president Kabila en zijn Rwandese ambtsgenoot Paul Kagame om de tafel brengen om escalatie te voorkomen. (Reuters, AP, AFP)