Poppenspel van briljante magie

Dans Cadance Festival, De Haag. 31 okt en 2 nov Den Haag. Inl: www.cadance.nl. *****

Zijn industrieterreinen naargeestig? Wie met 45 theaterbezoekers in een sliert fietst door de zonovergoten Binckhorst, een Haagse industriewijk, ziet ineens van alles. Het oude kasteeltje van Robert Schumacher, chirurg van de sterren, of de sigarettenfabriek die getransformeerd werd in een broedplaatsgebouw. Biking 4 Binckhorst Beauties, gemaakt voor het Cadance Festival, is een remake van het Friese theaterconcept waarbij op vier verschillende locaties solo’s van André Gingras en Hildegard Draaijer gedanst worden. Alleen zijn de Friese landhuizen in Den Haag vervangen door al dan niet leegstaande, koude fabrieken.

De korte solo’s waren boeiend: Gingras nam alvast een voorproefje op zijn voorstelling Idoru waarin het gaat over de Idols-cultuur en lichamen die tot product zijn verworden. Danser Thomas van Praet veilt zijn lichaam letterlijk aan de toeschouwers in ruil voor zijn danskunstjes, danseres Melanie Wirz (idool: een dronken Marilyn Monroe) biedt een ‘gelukkige’ toeschouwer een uitdagende schootdans. Hildegard Draaijer blikt in Hotel Het Verloren Kind terug op een ongemakkelijke liefdesrelatie en een sprookjesachtige moederkindrelatie. Ingenieus en grappig laat ze hallen met schuifdeuren en open vloeren een rol spelen.

Duda Paiva, de in Nederland werkende Braziliaanse danser en poppenspeler, neemt revanche voor zijn laatste matige voorstellingen. In Malediction keren hij en co-regisseur Paul Selwyn Norton terug naar de vermenging tussen dans, poppenspel en objecttheater en oh, wat is dat ongelooflijk mooi. Een groene heks, de belangrijkste pop, wordt in het hilarisch vileine universum van Paiva krijsend uiteengereten. Haar ledematen leiden een eigen leven nadat twee ‘artsen’, Duda Paiva en Javier Murugarren, haar op de snijtafel ontleden. De voorstelling buitelt vervolgens caleidoscopisch door van sprookjesscènes naar filmcitaten. Decor, muziek (Erik Mckenzie), video: het is prachtig. De lenige Paiva rolt ook nog in spagaat de ruimte door als het meisje met de Rode Schoentjes. In werkelijk alles is Malediction briljant en magisch.

    • Ingrid van Frankenhuyzen