Oomph voor Obama

Sarah Palins favoriete gerecht is moose burger. Rendier tussen een broodje. Zou me niks verbazen als het om een tripledecker met extra pickles en extra mosterd gaat. Over Joe Biden gaat het gerucht dat hij goed kan koken. Het liefst zou hij pasta, stoofschotels en havermout-rozijnenkoekjes maken. Vind je dat niet bijna te aandoenlijk klinken voor een vice-president?

Google ‘McCain’ en ‘favourite dish’ en je komt uit op spareribs, seafood gumbo en pizza. Die gumbo, een Creoolse soep met krab en okra’s – echt soul food dus – zou je best een originele keuze kunnen noemen. En die pizza is grappig genoeg een van de weinige onderwerpen waarover hij en Obama het eens zijn.

Obama wordt geregeld gesignaleerd bij Italian Fiesta Pizzeria in Chicago, waar de pizza’s naar verluidt dun, krokant en goedkoop zijn. Maar als we my.barackobama.com moeten geloven, is zijn meest favoriete voedsel chili. Hij schijnt het gerecht zelfs weleens eigenhandig te bereiden: „I can’t reveal the secrets, but if you make it right, it’s just got the right amount of bite, the right amount of oomph in it and it will clear your sinuses.”

Dat lijkt me nou precies wat-ie vandaag nodig heeft: bite en oomph for Obama!

Voor 8 mensen (of voor een flinke voorraad in de vriezer):

1,5 kilo vang- of sukadelappen

olijfolie

3 rode chilipepers

2 uien, grof gesneden

5 teentjes knoflook, grof gesneden

1,5 eetlepel gemalen komijn

1 eetlepel cayennepeper

2 theelepels gedroogde oregano

½ eetlepel zout

2 eetlepels whisky

1 blik tomaatstukjes

1 pot vleesfond

1 flesje (0,33 ml) bruin bier

toppings: fijngehakte lente-ui en koriander, kidneybonen, tortillachips, blokjes avocado, geraspte kaas, zure room, partjes limoen

Snijd het vlees in blokjes en hak het daarna tot een onregelmatig mengsel van kleine en wat grotere brokjes. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en braad eenderde van het vlees aan. Schep het vlees zodra het goed gebruind is uit de pan en herhaal twee keer.

Rooster de chilipepers op hoog vuur in een droge koekepan tot ze beginnen te kleuren. Laat afkoelen en snijd ze, met zaad en al, in kleine stukjes.

Verhit nog een scheutje olijfolie in de braadpan en fruit de uien op hoog vuur. Fruit de knoflook en chilipeper even mee. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de komijn, cayennepeper, oregano en het zout toe en bak de specerijen omscheppend twee minuten mee. Schenk de whisky er over en schep het vlees nogmaals om. Schenk de vleesfond en het bier erbij en voeg de tomaten met hun sap toe. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en leg een deksel iets schuin op de pan.

Laat drie uur stoven, of net zo lang tot het vlees smeltend zacht is. Geef de chili oomph met zout en cayennepeper en geef er de toppings apart bij.

Praat mee over de Verenigde Smaken van Amerika op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke paddestoelenrisotto.

    • Janneke Vreugdenhil