Noorwegen leent IJsland 500 mln

Noorwegen heeft IJsland gisteren een lening van 500 miljoen euro toegezegd. Noorwegen is het tweede Scandinavische land dat IJsland te hulp schiet. Eerder boden de Færøer, de tot Denemarken behorende eilandengroep met een grote mate van zelfbestuur, IJsland een lening van 300 miljoen Deense kroon (40 miljoen euro) aan.

De Noorse centrale bank verleende de IJslandse centrale bank eerder dit jaar al een kortlopend krediet van 500 miljoen euro, waarvan inmiddels 200 miljoen is opgenomen. De overeenkomst, die eind dit jaar afloopt, is met een jaar verlengd. IJsland onderhandelt nog met andere Scandinavische landen en Rusland over leningen. Ook zou de regering een beroep op de Europese centrale bank hebben gedaan.

IJsland is in een diepe financiële crisis gedompeld sinds begin oktober, toen de drie grote banken – Landsbanki, Kaupthing en Glitnir – door de staat moesten worden overgenomen omdat ze hun verplichtingen niet langer konden nakomen. De regering in Reykjavik kreeg vorige week een lening van ruim 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) voor twee jaar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar ze heeft volgens premier Geir Haarde nog 4 miljard dollar nodig om de komende vijf jaar uit de crisis te komen.

Het akkoord wordt waarschijnlijk vrijdag bekrachtigd door het het IMF-bestuur. Daarna krijgt IJsland meteen ruim 830 miljoen dollar uitgekeerd om de koers van de nationale munt, de kroon, te kunnen ondersteunen als het tot nu toe geblokkeerde geldverkeer wordt vrijgegeven. De basisrente is inmiddels – een conditie van het IMF – verhoogd tot 18 procent, circa 2 procent boven de inflatie.

De IJslandse centrale bank veilt sinds het uitbreken van de crisis euro’s, opdat IJslandse importeurs hun rekeningen in Europa kunnen betalen. Het grootste deel van de IJslandse import komt uit de Europese Unie.

    • Jan Gerritsen