Mogelijk ook vaste banen weg bij DAF

Vrachtwagenfabrikant DAF in Eindhoven gaat mogelijk ook vast personeel ontslaan. Het bedrijf heeft gisteren een sociaal plan van die strekking voorgelegd aan de bonden. Die tonen zich „zeer verbaasd”.

De vrachtwagenfabrikant, die last heeft van een teruglopende vraag, zette eerder dit najaar het tijdelijk personeel op straat: ongeveer een kwart van de 6.200 werknemers. Daarnaast gaat het bedrijf de personeelskosten drukken door het inroosteren van collectieve vrije dagen en een verplichte ‘vakantie’ van twee weken rond de jaarwisseling. „DAF heeft met al deze maatregelen een deel van het productieverlies kunnen opvangen”, zegt vakbondsbestuurder Felix Alejandro Perez van FNV Bondgenoten. „Maar dat is blijkbaar niet genoeg.”

Het sociaal plan van DAF heeft de vakbond „verrast”. „DAF heeft ons gevraagd om mee te praten, maar we weten niet eens om hoeveel mensen het gaat. Er wordt over een sociaal vangnet gesproken, terwijl we niet weten wat dat vangnet zou moeten opvangen”, aldus Alejandro Perez.

DAF wil nog geen concrete uitspraken doen over mogelijke ontslagen. „We zijn nog niet zover”, zegt woordvoerder Ron den Engelsen. „De wereld om ons heen verandert razendsnel, wij moeten dus ook snel schakelen. We onderzoeken verschillende scenario’s en hebben een sociaal plan opgesteld voor het geval dat straks nodig is.” Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Slecht nieuws, vindt Alejandro Perez. „DAF heeft al meer dan duizend tijdelijke krachten naar huis gestuurd. Die komen allemaal terecht op de arbeidsmarkt in de regio.” Op die arbeidsmarkt gaat het druk worden. „Het gaat heel hard nu. Er zijn meer bedrijven in de regio waar het niet goed gaat, zoals elektronicabedrijf Neways.”