Mobiele tv voor de iPhone, de N96 en andere gsm’s

In het Verre Oosten kijken ze iets anders aan tegen Apple’s iPhone dan wij dat met onze Westerse ogen doen. Zo vragen verwende Japanse consumenten zich af wat je in vredesnaam aan een telefoon hebt als er je geen live televisie op kunt kijken. Blijkbaar is de Youtube-client op de iPhone niet genoeg. Softbank, de

Tv-kaart voor de iPhone

Tv-kaart voor de iPhoneTv-kaart voor de iPhone

In het Verre Oosten kijken ze iets anders aan tegen Apple’s iPhone dan wij dat met onze Westerse ogen doen. Zo vragen verwende Japanse consumenten zich af wat je in vredesnaam aan een telefoon hebt als er je geen live televisie op kunt kijken. Blijkbaar is de Youtube-client op de iPhone niet genoeg.
Softbank, de telefoonmaatschappij die in Japan de Phone verkoopt, introduceert daarom een tv-uitbreiding. Het is aparte tv-tuner die je met een kabeltje aan de iPhone verbindt en meteen  als extra batterij dient. Voor 80 euro kun je tv kijken - op het Japanse 1Seg netwerk dan. Meer foto’s van deze 80 gram zware gadget-gadget vind je hier.

Nederlandse tv-verslaafden moeten zich wenden tot DVB-H van KPN, dat echter op weinig telefoons werkt (op dit moment alleen de Samsung P960 en Nokia N96)  en tot nu toe zo’n 40.000 klanten heeft.

Vodafone & T-Mobile

Wie een andere telefoon gebruikt kan terecht bij Vodafone, dat z’n mobiele TV-portal nieuw leven in blaast. De tv-portal is nu te downloaden als losse applicatie en met elektronische programmagids. Downloaden gaat via Vodafone Live, een overzichtje van de kosten staat hier.

Vodafone experimenteert op dit moment met hogere bitrates (circa 400 Kbit/seconde in H264) voor de televisiestreams. Bij een korte demonstratie bleek daarbij  het verschil tussen DVB-H en tv via UMTS amper te zien. De standaad bitrate (115 kbps) van het mobiele tv-product is aardig, haalt het nog niet bij DVB-H. Daarnaast is er nog een hogere bitrate die werkt met de N95 en N96 van Nokia, van 280 kbps.

Ook T-Mobile biedt een tv-dienst aan via het UMTS netwerk, in combinatie met een web & walkabonnement. Een tijdje was die dienst overigens voor alle gebruikers toegankelijk. En, naar aanleiding van een lezersvraag: koop je bij T-Mobile of Vodafone een Nokia N96, dan werkt DVB-H op dat toestel niet.

Uit cijfers van Vodafone blijkt dat de meeste mobiele kijkers tv kijken in de ochtendspits, de middagpauze of de avondspits. Mobiele kijkers hebben volgens Vodafone een voorkeur voor on demand video: 75 procent van de tv-kijkers kijkt naar Youtube. Het wachten is natuurlijk op Uitzending Gemist via de mobiele telefoon.

    • Marc Hijink