Meer biologisch en 'fair trade' in de supermarkt

Het aanbod van biologische en fair trade-producten in Nederlandse supermarkten is het afgelopen jaar licht gestegen. Dat blijkt uit de zogenoemde EKO-tellingen van de organisaties Milieudefensie en Solidaridad, uitgevoerd door vrijwilligers in 417 supermarkten.

Met gemiddeld 191 biologische producten per filiaal is Plus net als de twee voorgaande jaren de best presterende keten. Jumbo houdt met 147 producten de tweede plaats vast en marktleider Albert Heijn bezet de derde plek.

De spreiding tussen filialen van een formule is groot. De Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort voert maar liefst 864 EKO-producten in het assortiment, terwijl de Plus aan de Mozartlaan in Waalwijk slechts 21 van deze producten biedt. Gemiddeld liggen er nu 72 biologische producten in een Nederlandse supermarkt.

Met fairtradeproducten scoort Jumbo het beste. Gemiddeld had de keten 36 ‘eerlijke’ producten in het assortiment, 10 meer dan vorig jaar.