Mediaman van Osama bin Laden schuldig bevonden op Gitmo

MIAMI. Een Amerikaans militair tribunaal heeft gisteren de `mediaman` van Osama bin Laden veroordeeld wegens samenzwering met Al-Qaeda, het oproepen tot moord en het faciliteren van terroristische activiteiten. De 39-jarige Jemeniet Ali Hamza al-Bahlul is de tweede man die veroordeeld is voor oorlogsmisdaden op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay in Cuba. Hij krijgt mogelijk een levenslange gevangenisstraf; de exacte strafmaat is nog niet openbaar gemaakt. Het proces heeft in totaal een week geduurd. Bahlul heeft steeds geweigerd om zichzelf op de zitting te verdedigen. Verhoorders van de FBI getuigden dat Bahlul het script schreef voor het videotestament van twee van de kapers die betrokken waren bij de aanslagen van 11 september 2001. Ook maakte hij een instructiefilm van twee uur twee uur voor zelfmoordterroristen. In deze film prijst hij de zelfmoordterroristen die in 2000 met een boot vol explosieven op het Amerikaanse marineschip de USS Cole invoeren, waarbij 17 militairen om het leven kwamen.