Latino's raken bij PSV op een zijspoor

Huub Stevens wil dat zijn spelers optimaal met elkaar communiceren. De Latijns-Amerikaanse spelers van PSV dreigen daardoor op een zijspoor te komen.

Huub Stevens kondigde in de aanloop van het seizoen aan dat hij het familiale gevoel weer terug wilde brengen bij PSV. Na vier maanden waarin de coach er maar niet in slaagde de selectie van de Eindhovense club volledig naar zijn hand te zetten, verlaat hij alsnog het harmoniemodel. Stevens valt terug op zijn eigen voetbalwetten. Wie niet wil of kan luisteren naar de opdrachten van de voormalige verdediger zal zijn basisplaats verliezen. De Latijns-Amerikanen lijken het slachtoffer te worden van de koerswijziging. Al spreekt Stevens zelf steevast van „tactische keuzes’’ als hem om een reden wordt gevraagd voor het passeren van voetballers als Carlos Salcido, Francisco Rodriguez en Edison Mendez.

PSV speelde zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Willem II voor het eerst in ruim vier jaar tijd zonder Latijns-Amerikaanse voetballers. Stevens heeft de eerste maanden van zijn dienstverband alles in het werk gesteld om de communicatie met Salcido, Rodriguez en Mendez soepel te laten verlopen. De trainer ging zelfs op Spaanse les bij het taleninstituut van ‘de nonnen’ in Vught. Na een wisselvallig begin van het seizoen waarin de verdediging van PSV door communicatiestoornissen tal van fouten maakte, raakte het geduld van Stevens op. De coach voerde een aantal rigoureuze wijzigingen door. In de nieuwe achterste lijn met spelers als Dirk Marcellis, Timmy Simons, Eric Addo en Mike Zonneveld werd Nederlands de voertaal. Op de reservebank keken de Spaanstaligen toe hoe PSV twee keer achter elkaar de ‘nul’ hield.

Aan het einde van het vorige seizoen voerde PSV onder leiding van algemeen-directeur Jan Reker al een grote schoonmaak door in de selectie van PSV. Na een machtsstrijd met de Servische bemiddelaar Vlado Lemic werd de kleine kolonie Latijns-Amerikaanse voetballers – al dan niet bewust – uitgedund. De Brazilianen Heurelho Gomes, Fagner Conserva Lemos en Eduardo Alcides alsmede de Peruaan Jefferson Farfán vertrokken uit Eindhoven. De Mexicaan Francisco Rodriguez en de Peruaan Reimond Manco werden op hun beurt aangetrokken, maar zijn vooralsnog geen vaste krachten. Communicatie – en dan heeft Stevens het naar eigen zeggen echt niet alleen maar over het spreken van de juiste taal – is cruciaal in het spelsysteem van de trainer.

Salcido en Mendez hebben de afgelopen tijd met soms stijgende verbazing het klimaat binnen PSV zien omslaan. Beide voetballers kamen in de zomer van 2006 naar Eindhoven bij een club die in Zuid-Amerika als een ideale springplank voor latino’s bekend stond. De Braziliaan Romario was in 1988 de eerste Zuid-Amerikaan die furore maakte in Noord-Brabant. In zijn kielzog zouden later talloze Latijns-Amerikanen volgen. Met wisselend succes. Voetballers als Ronaldo, Alex, Gomes, Farfán slaagden en verdienden transfers naar het buitenland. Dat investeringen in een veel groter aantal spelers – onder wie Marcelo, Claudio, Jorginho, Marcos, Marquinho, Leandro, Robert, Ferreyra, Tardelli en Fagner – tot niets leidden, is minder bekend.

De Mexicaan Salcido en de Ecuadoriaan Mendez pasten zich twee seizoenen geleden in een razendsnel tempo aan bij PSV. Ze kwamen terecht in een situatie die onder leiding van de toen al vertrokken people manager Guus Hiddink was gecreëerd. Het leren van de Nederlandse taal werd wel aanbevolen, maar was geen absolute must. Een aanzienlijk aantal mensen binnen de club zoals voorzitter Frits Schuitema, trainer Hiddink, technisch-directeur Stan Valckx, speler Phillip Cocu en perschef Pedro Salazar Hewitt sprak Spaans of Portugees. Toen Hiddink vertrok stelde de toenmalige clubleiding ook als eis dat een nieuwe trainer de Spaanse taal machtig moest zijn. Het was in 2006 een van de redenen waarom Ronald Koeman de voorkeur kreeg boven Stevens.

Koeman noemde Salcido onlangs nog tot ergernis van Stevens „zijn beste verdediger”. De veelvuldig Mexicaans international is dit seizoen bij PSV via de positie van rechtsback, centrale verdediger en linksback op de bank beland. Salcido is de eerste om zelf toe te geven dat hij de voorbije maanden onder de maat heeft gepresteerd, maar net als Mendez, Rodriguez lijkt de verdediger niet goed te weten waar hij nu in Eindhoven aan toe is. Zondag kwam het op de training tot een uitbarsting tussen Mendez en Stevens. Salcido stond er zwijgend bij toen de trainer voor de volle groep de middenvelder „respectloosheid” verweet. In de aanloop naar het Champions League-duel vanavond in Frankrijk tegen Olympique Marseille noemde Stevens de ruzie „enorm opgeblazen”. Directeur Reker ontbrak in Marseille. Hij bekeek gisteren een mogelijk nieuwe aanwinst van PSV: de Zweed Ola Toivonen.

Stevens probeerde tijdens de laatste training geforceerd lachend het beeld te creëren dat het met de familiale sfeer wel goed zit bij PSV. Salcido en Mendez deden er het zwijgen toe. „Nee, ik zeg nu niets”, zei Mendez. „Misschien na de wedstrijd.” De kans is groot dat de latinos van PSV het duel met OM vanaf de bank bekijken.

    • Koen Greven