Lange nacht

De Amerikanen kunnen dus kiezen tussen een 72-jarige oud-militair met de motoriek van een Playmobil-poppetje, het wereldbeeld van George W. Bush, de weerstand van een herstellend kankerpatiënt en een running mate die denkt dat het klimaatprobleem een verzinsel is, of een 47-jarige kosmopoliet van Harvard met het charisma van John F. Kennedy, het idealisme van John Lennon, het hart van Moeder Theresa en de speechschrijver van Martin Luther King. En nu komt het:

’t Spant er om.

Als de Amerikaanse verkiezingen een film waren geweest, zouden ze zonder twijfel de Oscar voor ongeloofwaardigste script en angstaanjagenste apotheose in de wacht hebben gesleept. Uit een wereldwijde peiling is gebleken dat Barack Obama in alle landen op deze aardbol met een gemiddelde van 83,7 procent van de stemmen zou winnen van John McCain, behalve in Algerije, Congo en – God sta ons bij – de Verenigde Staten. Het is alsof je met 5,7 miljard mensen naar een Idols-finale tussen Terror Jaap en Nelson Mandela zit te kijken, terwijl niemand genoeg beltegoed heeft om te sms’en. En het enige land dat wel kan stemmen is een swing state.

Sms ‘hartfalen’ naar 112.

Of ik de eindstreep ga redden, weet ik niet. Het Bradley-effect hangt als een strop om mijn gemoedstoestand. Snapt ú er iets van, dat Bradley-effect? Als ik het goed begrepen heb, is 10 procent van de Amerikanen dus zo racistisch dat ze nooit op een neger zouden stemmen, maar tegelijkertijd zo gevoelig voor sociale normen dat ze dat nooit zouden toegeven aan een opiniepeiler. Rare vogels, die rednecks. Met een negen millimeter onder hun kussen slapen, maar te bang om tegen een enquêteur van Gallup Poll te zeggen dat ze voor McCain zijn.

En dan zijn er nog die twaalf miljoen undecided voters. Zij zijn de reden dat ik al een week geen oog meer dicht doe en de reden dat er nu ellenlange rijen bij de stemhokjes staan. Tja, sommige mensen zijn wat trager met beslissen dan anderen. Geruchten gaan dat de meeste undecideds inmiddels neigen naar Ronald Reagan. Dat kan dus een lange nacht worden. Nog één keer mijn schietgebedje opzeggen dan maar.

Yes we can.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg