Israël wil niet meer betalen voor `wilde posten` kolonisten

Jeruzalem. De Israëlische regering heeft besloten alle publieke financiering te beëindigen van de `buitenposten` van joodse kolonisten in de bezette Westelijke Jordaanoever. Die beschouwt zij overigens zelf officieel als illegaal. De regering is met name gevallen over het groeiende geweld tegen de veiligheidsdiensten vanuit deze buitenposten. Dit zijn kleine groepen huizen in bezet Palestijns gebied van radicale kolonisten die elke onderhandeling over vrede afwijzen. Het is de eerste keer dat de regering een dergelijk besluit neemt, hoewel de toenmalige premier Ariel Sharon al in 2003 toezegde alle buitenposten van nederzettingen die sinds 2001 waren gebouwd, te slopen. De `Routekaart naar Vrede`, het internationale vredesplan voor Israël en de Palestijnen, eist de verwijdering van deze circa honderd buitenposten. In werkelijkheid is zowel het aantal buitenposten als het aantal inwoners toegenomen. Er wonen nu ongeveer 450.000 kolonisten in de buitenposten en de nederzettingen, die volgens het internationaal recht illegaal zijn.