Internet Weblog van de dag

USB-stick: snel kwijt

Verloren privégegevens. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over digitale zaken onder meer over privacy en beveiliging:„De Britse overheid is weer in opspraak geraakt vanwege het verlies van privégegevens van 12 miljoen burgers. De gegevens stonden op een usb-stick die zaterdagavond werd gevonden op de parkeerplaats van een café in in Cannock, Staffordshire.Dat schrijft The Guardian. Het is nog niet bekend hoe de usb-stick daar terecht is gekomen. Op de usb-stick bevinden zich wachtwoorden voor het Government Gateway systeem.Dit systeem, dat 18 miljoen pond heeft gekost, biedt toegang tot tientallen overheidsdiensten en bevat veel persoonlijke gegevens over bijvoorbeeld belastingteruggave.Ook bevat het systeem rekening- en creditcardnummers. Volgens de Britse overheid is de privacy van burgers niet geschonden door het lekken van de gegevens.Vorige week heeft de Britse privacytoezichthouder, de Information Commissioner, bekendgemaakt hoeveel ernstige datalekken er het afgelopen jaar bij overheidsorganisaties hebben plaatsgevonden. Het waren er 176.Volgens de Information Commissioner betreft dit alleen de gevallen die bij zijn bureau zijn gemeld.”

Lees meer over digitale zaken op nrc.nl/klaver