Hubble ontwaakt uit slaapstand

Deze twee sterrenstelsels heten samen Arp 147, ze staan op ongeveer 450 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Foto NASA Hubble ontwaakt uit slaapstand Rotterdam, 4 nov. De Hubble-ruimtetelescoop is weer in bedrijf. Dat bewijst deze opname, dit weekeinde vrijgegeven door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hubble maakte de beelden precies een maand nadat alle apparatuur in slaapstand ging wegens problemen met een box die de meetgegevens uit de camera’s aan boord opslaat en doorsluist. De foto toont aan dat de reservebox werkt en laat spectaculair zien hoe de zwaartekracht twee elkaar passerende sterrenstelsels, samen ARP 147, vervormt. In het midden is een nagenoeg onverstoord sterrenstelsel (rozig) te zien, omgeven door een langgerekte ellips van sterlicht. De cirkel rechts was ook een sterrenstelsel – de grote ring van sterren is wat er van rest nadat het sterrenstelsel links er dwars doorheen trok. Foto NASA
Deze twee sterrenstelsels heten samen Arp 147, ze staan op ongeveer 450 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Foto NASA Hubble ontwaakt uit slaapstand Rotterdam, 4 nov. De Hubble-ruimtetelescoop is weer in bedrijf. Dat bewijst deze opname, dit weekeinde vrijgegeven door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hubble maakte de beelden precies een maand nadat alle apparatuur in slaapstand ging wegens problemen met een box die de meetgegevens uit de camera’s aan boord opslaat en doorsluist. De foto toont aan dat de reservebox werkt en laat spectaculair zien hoe de zwaartekracht twee elkaar passerende sterrenstelsels, samen ARP 147, vervormt. In het midden is een nagenoeg onverstoord sterrenstelsel (rozig) te zien, omgeven door een langgerekte ellips van sterlicht. De cirkel rechts was ook een sterrenstelsel – de grote ring van sterren is wat er van rest nadat het sterrenstelsel links er dwars doorheen trok. Foto NASA NASA