Horen bij de winnaar van 2008

Trish Berman fladdert rond. Zij zet haar voordeur open, ploft in een stoel op haar veranda, springt weer op. Buurtgenoten komen haar hand schudden. Luide muziek golft haar huis uit. Motown. Afreageermuziek.

Trish rent naar binnen. Roept iets over de feesten van vanavond. Trish rent naar buiten. Zij zal een vroeg feest kiezen en daarna thuis met haar dochters naar de uitslagen kijken.

Haar man, Jeff Berman, vertrok een jaar en zeven maanden geleden naar het hoofdkwartier van Obama in Chicago. Sindsdien is hij een dag of zestien thuis geweest en communiceren ze via zijn BlackBerry. Trish bleef achter met drie dochters en een zoon. Hoe lang de campagne duurde? Twee dochtertjes ontwikkelden zich intussen tot helse pubers, de zoon verliet het huis om te studeren.

Jeff Berman stippelde als Nationaal Directeur Gedelegeerden Operatie de strategie uit waarmee Obama de voorverkiezing van Hillary won. Dus nu is hij een grote jongen. Iedereen verwacht dat Jeff een baan krijgt op het Witte Huis. Trish gelooft het eindelijk ook. Als Obama wint.

Trish Berman. Denk niet: een luxueuze echtgenote van een big shot. Een verkiezingscampagne is een loterij. Haar man gaf zijn baan op. Obama gaf hem een salaris, maar zijn appartement in Chicago moesten ze zelf bekostigen. Trish nam een extra baan op een schooladministratie om de hypotheek van hun rommelige huis te betalen.

En altijd in de zenuwen om de dochters. Waar hingen ze uit? Gekookt werd er niet veel meer. Heel veel pizza en veel, te veel, praten via briefjes in huis. Haar man keert deze week terug in een verwilderd vrouwenhuishouden.

Zij gaat vandaag niet naar Chicago. Ze pakt foto’s van de conventie in Denver. Die zeggen genoeg. Je ziet het volle stadion waar Obama zijn aanvaardingsspeech gaf. Zij staat helemaal bovenin met haar dochters en zoon. Tienduizenden vreemdelingen tussen dit gezin en de man die erbij hoort. Hij was beneden bij Obama.

De jacht op Obama-borden in de tuinen van Washington is geopend. Je hebt ze in twee soorten. Op die van tegenwoordig staat ‘Obama’ in kapitalen. Op die van vóór zijn nominatie staat het in onderkast. Het bord van Trish is dus verdwenen: nu al een collectors item. Zo belangrijk is het hier om bij de winnaar te horen.

In Washington hebben veel mensen sinds 2000 een speciale fles champagne klaar staan. Iedereen wil die vanavond met Trish Berman opdrinken.

    • Margriet Oostveen