Hogere dosering antidepressiva geneest niet beter

Rotterdam, 4 nov. Als het antidepressiemiddel paroxetine (Seroxat) na zes weken niet aanslaat, heeft het geen zin om de dosis te verhogen, zoals tegenwoordig wordt aanbevolen. Dat concludeert psychiater Eric Ruhé die morgen aan de Universiteit van Amsterdam promoveert. Hij onderzocht 26 depressieve patiënten die niet opklaarden na zes weken paroxetine slikken. De helft kreeg een extra dosis, en de andere helft een nepmiddel bovenop de oude dosis. Paroxetine blokkeert receptoren voor de neurotransmitter serotonine in het brein. Hersenscans wezen uit dat een verhoging geen effect had. De depressieve klachten namen niet verder af, maar er waren wel meer bijwerkingen. Ruhé adviseert dezelfde dosis langer te slikken, of een ander antidepressivum te proberen.