Het Gesprek gaat door, maar met meer variatie

De zender Het Gesprek maakt na de jaarwisseling een doorstart. Per 4 januari 2009, wil de ‘interviewzender’ zich profileren als ‘kwaliteitszender’. Dat maakte programmadirecteur Thomas Hendriks gisteren na een bijeenkomst van programmaraden bekend.

Door tegenvallende kijkcijfers en reclame-inkomsten zag Het Gesprek zich vanaf afgelopen september gedwongen herhalingen uit te zenden.

Het vorig jaar door Ruud Hendriks, Derk Sauer en Frits Barend opgezette tv-kanaal kampte van meet af aan met tegenvallende belangstelling. Een poging tot samenwerking met de Volkskrant mislukte. In de nieuwe programmering wordt nog verder afgeweken van de oorspronkelijke opzet van uitsluitend gesprekken.

Van BBC World News neemt de zender het Nederlands ondertitelde nieuwsbulletin en het praatprogramma Hard Talk over. Er komen programma’s over eten en reizen en er zullen popconcerten, films en documentaires worden vertoond. Op zondagavond is een docusoap te zien en elke werkdag The Late Show met David Letterman van de Amerikaanse zender CBS. Er komt aandacht voor klassieke muziek in de vorm van uitvoeringen en gesprekken in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook staan programma’s als IDFA Documentaire, Coach TV en programma’s over nieuwe media, vrouwen, boeken, muziek, cultuur en politiek in het nieuwe schema.

De doorstart van Het Gesprek, mogelijk gemaakt door een aantal structurele afspreken met partners, voorziet in uitzendingen tot eind 2010. Het trio oprichters blijft volledig eigenaar van de zender. De programmadirecteur, noch de eigenaren waren gisteren bereikbaar voor commentaar.

Het Gesprek is tussen 16.00 en 01.00 uur te zien op een kanaal dat wordt gedeeld met Euronews.