Gruizige nachtegaal

Is het een vogel, een glasharmonica of toch een mens? Als in de Efteling bij de attractie De Indische waterlelies na een omineuze gongslag het stratosferisch ijle gezang aanheft, vraag je je het altijd af. In werkelijkheid hoort het geluid toe aan de legendarische Peruviaanse sopraan Yma Súmac (‘mooie bloem’). Súmac – die zich beschouwde als directe afstammeling van de Inca-vorsten – overleed zaterdag op 86-jarige leeftijd in Los Angeles aan darmkanker.

Met haar van gruizige mannenlaagte tot vogelhoogte reikende, vier octaven omvattende stem was Súmac vanaf prille plaatopnamen (1944) een fenomeen. Ze bracht talrijke platen uit, waaronder Voz del Xtabay (1950), Leyenda de la virgen del Sol (1953) en iMambo (1955). Op het hoogtepunt van haar carrière verscheen zij ook in de films Secreto de los Incas (1954) en Omar Khayyam (1957).