Grotendeels droog

In Nederland blijft het de komende dagen rustig. Zo nu en dan valt er een beetje regen. Verder is het grotendeels droog. De wind trekt wel iets aan. Pas zondag verandert het weer ingrijpend.

Spectaculair is het weerbeeld in Nederland de komende dagen dus allerminst. Anders is dat aan de zuidflanken van de Alpen. In de omgeving van Lugano regent het bijvoorbeeld hard. Op veel plaatsen valt daar ruim 100 milliliter.

Een zuidelijke stroming voert actieve neerslaggebieden over delen van Italië en het zuidoosten van Frankrijk aan. Bij de Alpen wordt deze lucht gedwongen op te stijgen. Hierdoor neemt de intensiteit van de neerslag verder toe.

Deze zuidelijke stroming wordt veroorzaakt door een cluster met lagedrukgebieden dat boven het zuidwesten van Europa ligt. Daaromheen cirkelt vochtige lucht die ook ons land bereikt. In Nederland valt echter minder regen dan elders in Europa.

Lokaal is het vanavond en vannacht mistig. Morgen valt in de loop van de ochtend in het zuiden af en toe wat lichte regen of motregen. Verder is het morgen op de meeste plaatsen grijs en nevelig. De wind trekt aan tot matig. De temperatuur loopt op van 7 graden in de vroege ochtend tot circa 10 graden in de middag.

Ook donderdag tot en met zaterdag trekt veel bewolking over Nederland, maar het blijft grotendeels droog. Vanaf zondag is er echter meer wind en regent het regelmatig.