Frankrijk: wet tegen netpiraat

Frankrijk wil mensen die illegale muziek of films downloaden de toegang tot het internet ontzeggen. De Franse Senaat heeft gisteren met 297 voor en 15 tegen voor een wet gestemd die dat mogelijk maakt. Dat meldt BBC. De Assemblée Nationale moet de wet nog goedkeuren. Frankrijk vindt dat de creatieve industrie wordt bedreigd door het downloaden van games, muziek of films waar auteursrechten op zitten. Internetaanbieders worden volgens de wet verplicht om gebruikers te controleren op illegaal dataverkeer. Wie wordt betrapt, krijgt eerst een e-mail en een brief en wordt bij de derde overtreding afgesloten. Eind september nam de EU maatregelen voor internet aan. Hierin werd vastgelegd dat landen zelf mochten bepalen of ze de ‘afsluitwet’ aannamen. Critici vinden dat de wet in strijd is met burgerrechten en stellen dat illegale handelingen moeten worden bestreden door politie en justitie, niet door internetaanbieders. (NRC)