Een Limousinburger

De IJssalon op de Rotterdamse Meent is in de winter restaurant Mackelijk.

Met eerlijk fastfood: vlees van Limousinkoeien en broodjes met biokeurmerk.

Kok Paul Sharo maakt een hamburger. Je kunt zelf aangeven wat je er allemaal op wilt. Foto Walter Herfst Rotterdam november 2008 Hamburger restaurant "Mackelijk" aan de Meent. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Beteuterde kindergezichtjes verzamelen zich rond Meent 69 in Rotterdam. Tot 30 oktober huisde hier De IJssalon, waar het beste ijs van Nederland wordt verkocht. Maar nu even niet. De zaak ruikt naar vette hamburgers.

„Wat een teleurstelling hè?” zegt een moeder tegen haar huilende kind. Toch is het druk bij De IJssalon, waar onder de naam Mackelijk de komende vier maanden hamburgers worden gebakken. Dat komt misschien wel omdat Laurence van Bergeijk (24) erachter zit. Tijdens het festival de Wereld van de Witte de With bestierde hij een luxe Frans restaurant dat al was volgeboekt voor de zaak open ging.

Van Bergeijk houdt van koken en leerde het vak bij het biologisch georiënteerde restaurant Z&M Delicatessen. Daarna ging hij naar Parijs om het vak van Franse chef-koks te leren. „Het klinkt interessanter dan het is”, zegt hij zelf. „Na twee mislukte studies ben ik naar Parijs gevlucht. Daar heb ik gebuffeld in de horeca, maar omdat mijn Frans niet uitstekend was, kwam ik niet hogerop. Eenmaal thuis besloot ik kok te zijn. Het was leuk om chef te zijn van het tijdelijke luxe restaurant op het festival, maar ik wilde iets makkelijkers...iets met hamburgers bijvoorbeeld.”

Afgelopen zaterdagmiddag klokslag één uur kwam de eerste burger van de grill. Binnen drie dagen heeft Van Bergeijk de zaak omgebouwd met zijn partner Paul Sharo. In de ruimte staan zelfgebouwde picknicktafels met daarop sinaasappelboompjes. De grootste ingreep: een tijdelijk knaloranje muur achterin de zaak, vóór de ijsvitrine. Aan die muur hangt een enorme afzuigkap, maar die werkt blijkbaar nog niet zo goed. Het ruikt er nogal ‘authentiek’.

Het is geen gewone hamburgertent geworden. Van Bergeijk maakt zijn fastfood zo biologisch mogelijk. In de hoek hangt een groot schoolbord waarop de gerechten prijken. Hoewel, zoveel keuze is er nog niet. Dit weekeinde bestond de kaart uit een hamburger en een portie zelf gesneden frieten. „In de loop van deze week draaien de frituur en afzuigkap op volle toeren en zullen we het menu uitbreiden.” De hamburger (vanaf nu: 5 euro) krijg je zoals jij wilt. Op een typisch burgerbroodje met sesam (mét biokeurmerk). Met of zonder kaas, bacon, augurk, tomaat, uien en huisgemaakte kruidige tomatensaus.

Wij bestellen een hamburger met alles erop en eraan. Na een kwartiertje wordt er een rood dienblaadje op onze tafel geschoven met daarop twee in flinterdun papier verpakte hamburgers. Net McDonald’s, maar die gedachte verdwijnt zodra we de tanden in de burger zetten. Wat een smaakexplosie! „Het kruidenmengsel voor het gehakt hebben we samen met de leverancier zorgvuldig gefinetuned.” Het eerlijke vlees komt van Limousinkoeien. Limousin is een streek in Frankrijk en daar lopen volgens Van Bergeijk de „lekkerste koeien”. Alleen het beste vlees – dus geen organen of vlees dat daar in de buurt zit – gaat in de gehaktmolen. „Ik ben er geweest en heb het productieproces gezien.” Van Bergeijk is vol van de koeien. „Ik heb een poster van een Limousinkoe laten maken en die komt op de muur.”

Na de vingers te hebben afgelikt, nemen we een perfect gezet kopje koffie. „Trouwens”, roept Van Bergeijk vanuit de keuken naar gasten aan de toonbank, „in het weekeinde zijn we open tot 02.00 uur ’s nachts.” Eén blik van mijn tafelgenoot zegt genoeg: dit wordt de vaste vette nachthap de komende wintermaanden.

Mackelijk, Meent 69, Rotterdam. Openingstijden: zo t/m do 12–22.00u. Vr t/m za 12–02.00u.

    • Marije Ravelli