Defensie denkt 7.000 vacatures te kunnen opvullen met acties

DEN HAAG. Defensie denkt de komende jaren de huidige 7.000 vacatures op te kunnen vullen en de hoge uitstroom in te dammen. Dat is mogelijk door de werving, de opleiding en het personeelsbeleid te verbeteren. Staatssecretaris De Vries (Defensie, CDA) zei dat gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer, die ernstig bezorgd is over het enorme personeelstekort. De personele bezetting is ongeveer 85 procent en zakt bij sommige eenheden onder de 80 procent. De PvdA, SP en VVD verweten De Vries dat hij hierover te weinig informatie geeft zodat ze zich niet goed een oordeel kunnen vormen. De staatssecretaris erkende dat door de missie in Uruzgan militairen opstappen. Hij wil daarom vaders tot vijf jaar na de geboorte van hun kind de gelegenheid bieden een jaar niet op missie te gaan. Volgens De Vries is dit makkelijker te plannen dan het voorstel van de ChristenUnie, die vaders met kinderen onder de 1 jaar niet wil uitzenden.