De ontmantelingscarrousel

Na de eerste benoemingen bij de staatsbanken ABN Amro en Fortis Nederland, zijn nu ook de eerste personele slachtoffers gevallen.

ABN Amro kondigde vanochtend het vertrek aan van Mark Fisher, de Britse topman die er na de onverkwikkelijke overname vorig jaar door consortiumleider Royal Bank of Scotland was neergezet. Fisher die al een pied-à-terre in Amsterdam Oud-Zuid had betrokken, vertrekt op een moment dat er grote onduidelijkheid is over de toekomst van de bank: gaan in Nederland ABN Amro en Fortis nu wel of niet integreren? En wat gebeurt er met de (internationale) onderdelen, die door RBS waren ingelijfd?

Bij Fortis sneuvelde vrijdag iemand voor wie geen plaats meer in de herberg is: Lex Kloosterman. Dit lid van de uitvoerende raad van bestuur van de Fortis Groep was qualitate qua president-commissaris van Fortis Bank Nederland. Daar heeft de staat als nieuwe eigenaar inmiddels een ander neergezet.

Binnen de raad van bestuur was Kloosterman onder meer verantwoordelijk voor professioneel vermogensbeheer, de divisie die bij de ontmanteling van Fortis bij BNP Paribas terechtkwam. Ook was hij belast met investor relations. Op dat vlak valt weinig eer te behalen nu beleggers massaal rechtszaken zijn gestart voor (financiële) genoegdoening.

Het wrange voor Kloosterman is dat hij vóór 2006 carrière had gemaakt bij ABN Amro. Voor Fortis was hij goud waard omdat hij de overnameprooi als zijn broekzak kende. Voor insiders leek hij vorig jaar zoete wraak te kunnen nemen op zijn voormalige collega’s die meenden dat hij juist naar Fortis was gestapt omdat hij bij ABN Amro niet in de raad van bestuur was beland. Bij nader inzien heeft hij met zijn overstap toch verkeerd gegokt.

Kennis van beide banken zou overigens een argument kunnen zijn voor het ministerie van Financiën om hem juist nu een mooie baan bij Fortis Bank Nederland Nederland te geven.

Met Kloosterman vertrok afgelopen vrijdag ook Camille Fohl uit het executive committee van Fortis Holding. De Luxemburger blijft zitten in de raad van bestuur van Fortis Bank, die in gedeeld eigendom is van BNP Paribas en de Belgische staat.

Intussen zou Fortis, volgens de Belgische krant De Standaard, drie kandidaten hebben aangezocht voor de nieuw te vormen raad van commissarissen van het overgebleven, nog altijd beursgenoteerde Fortis Holding. Onder hen opmerkelijk genoeg de huidige bestuurders Jan-Michiel Hessels en Philippe Bodson. Anders dan voor Kloosterman is bijltjesdag voor hen niet aangebroken. Dat komt over een maand misschien. Op 1 en 2 december mogen aandeelhouders erover stemmen.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen