Dader misbruik na straf hinderlijk gevolgd

De politie in Amsterdam hindert doelbewust een man die in de cel heeft gezeten voor het misbruik van gehandicapte kinderen. Agenten posten bij zijn woning en hij wordt regelmatig opgebeld. Burgemeester Cohen heeft ouders van gehandicapte kinderen vorige maand per brief gewaarschuwd tegen de man, die zich aanbiedt als hulpverlener.

De politie heeft dergelijke ‘verstoringsacties’ eerder gebruikt tegen mensen van wie een terroristische dreiging uitgaat. „We beseffen dat we met onze acties de grens opzoeken van wat wettelijk is toegestaan”, zegt een woordvoerder van Cohen. Om die reden zijn de acties voorgelegd aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken).

De zestigjarige man is in 2006 door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld wegens seksueel misbruik van gehandicapte kinderen. In najaar 2007 kwam de voormalige hulpverlener na een celstraf van vierenhalf jaar vrij. Kort daarna begon hij via een website zijn diensten – verpleging en begeleiding – aan te bieden aan ouders van meervoudig gehandicapte kinderen. Cohen noemt het „verontrustend” dat de man opnieuw contact zoekt met gehandicapte kinderen „op dezelfde manier waarop hij dat in het verleden heeft gedaan”.

Omdat het niet mogelijk is om strafrechtelijk iets te ondernemen heeft de Amsterdamse ‘driehoek’ – burgemeester, hoofdofficier, korpschef – gekozen voor een bestuurlijke strategie van verstoren. Dat betekent behalve posten en bellen ook het verspreiden van Meld Misdaad Anoniem-kaartjes in de woonomgeving van de man. De website van zijn stichting is op last van de politie uit de lucht gehaald. In een brief vraagt Cohen aan Per Saldo, een vereniging van ouders die zelf hulpverleners inhuren, om haar leden te informeren over de man.

De man verwijst voor commentaar naar zijn advocaat, P. Snijders, die meldt: „We beraden ons op wat we hiertegen moeten doen. Mijn cliënt heeft zijn straf uitgezeten en heeft het recht weer aan het werk te gaan.” Er loopt nog een cassatie bij de Hoge Raad. De lezing van Cohen over het strafrechtelijke verleden van zijn cliënt noemt Snijders „zwaar aangezet”.

    • Karel Berkhout