Chinese media worden assertiever

Beijing, 4 nov. Een journaliste wier krant drie maanden niet mag verschijnen nadat ze kritisch had geschreven over een van China`s grootste banken, sleept de regering voor de rechter. Deze zaak is exemplarisch voor de groeiende assertiviteit van de Chinese media. Journaliste Cui Fan (31) verklaarde dat ze een rechtszaak aanspant omdat haar krant is gesloten als straf voor haar artikel over misstanden bij een bank die 672 miljoen dollar verloor door het afsluiten van dubieuze leningen. ,,Het stilleggen van de krant is niet eerlijk voor mij en mijn collega`s”, zei de journaliste van de China Business Post. Deze krant verschijnt een keer per week en heeft een oplage van 400.000. Volgens Cui`s advocaat is het proces het eerste dat tegen de staat is aangespannen voor bemoeienis met de media. David Badurski, die de Chinese pers bestudeert voor het China Media Project, zegt dat er een trend is onder schrijvers en hoofdredacteuren ”om de regels van het systeem op te rekken.''