Bush laat zijn land armoe en oorlog na

Wie er vannacht ook tot president wordt gekozen, hij erft een militair en economisch uitgeput land. De harde realiteit zal de beloftes in de campagne weldra achterhalen.

Na een voor de kandidaten en hun medewerkers slopend lange en voor het publiek vaak spannende verkiezingscampagne zetten de Amerikanen vandaag de laatste stap in het proces om hun nieuwe president aan te wijzen.

Al maanden voor de eerste ronde van de voorverkiezingen – de caucus in Iowa, op 7 januari van dit jaar – was de aandacht voor de race om het Witte Huis enorm. Ook in het buitenland.

Dat kwam deels doordat voor het eerst sinds 1952 geen zittende president of vicepresident aan de race meedeed. Maar ook doordat veel Amerikanen, en andere wereldburgers, allang uitgekeken waren op de zittende Amerikaanse president, George W. Bush. Zijn waarderingscijfer daalde tijdens zijn tweede ambtstermijn tot een ongeëvenaard dieptepunt. Bush is nu minder populair dan Richard Nixon tijdens het Watergate-schandaal in de jaren zeventig.

De president laat zijn opvolger een land na waarvan het uitgeputte leger verwikkeld is in twee oorlogen (in Afghanistan, sinds 2001, en in Irak, sinds 2004).

De Amerikaanse economie staat bovendien aan de vooravond van een – mogelijk zeer lange – periode van recessie als gevolg van de dit jaar in alle hevigheid uitgebroken kredietcrisis. Overal vallen ontslagen, het consumentenvertrouwen daalt en grote aantallen huiseigenaren kunnen hun hypotheek niet meer betalen.

De overheidsfinanciën staan er al niet veel beter voor. Een historisch ongekend hoge staatsschuld en begrotingstekort zullen de financiële armslag van de volgende president beperken.

Wie er vandaag daarom ook gekozen zal worden als zijn opvolger – Bush’ partijgenoot John McCain (72) of de Democraat Barack Obama (47) – beiden zullen grote moeite hebben de middelen te vinden al hun campagnebeloftes over ziektekosten, werkgelegenheid, onderwijs en hulp aan huiseigenaren in te lossen.

Lees meer op:

Pagina 5

Oma Obama overleden

Standpunten kandidaten

Schets uit Washington door Margriet Oostveen

Pagina 7

Column Elsbeth Etty

Pagina 16

Satire van Jon Stewart in The Daily Show