Bos en Balkenende: banken moeten lagere bonussen afdwingen

Den Haag. Als banken hun beloningssystemen niet uit zichzelf veranderen, moeten overheden dat afdwingen. Desnoods moeten bonussen met terugwerkende kracht worden herroepen. Dat schreven premier Balkenende (CDA) en minister van Financiën Bos (PvdA) in een ingezonden brief aan Europese kranten. De brief stond gisteren in de Duitse editie van de Financial Times. ”Bonussen en optieregelingen bij financiële instanties zijn te veel gericht op winstbejag op de korte termijn en te weinig op het bredere publieke belang en stabiliteit op de lange termijn”, aldus de bewindslieden. Ze stellen voor het publieke belang van financiële instellingen beter te verankeren. Het beloningssysteem moet onderdeel worden van het toezicht op banken. Als dit onvoldoende blijkt om banken tot terughoudendheid te bewegen, valt te overwegen bonussen terug te vorderen, schrijvende politici.