Bij alles moet genot zijn, dat is een levensbehoefte

Strudlhoftrappen (Atlas, € 49,95) is een dikke, lastige roman van Heimito von Doderer, die schitterend lichtvoetig kon schrijven over tragische incidenten, vindt Wil Rouleaux.

‘Briljant is Doderer vooral met zijn subtiele psychologische observaties, de speelse en geheel onnadrukkelijke manier waarop hij gebaren, woorden en blikken beschrijft en ontleedt. Al na vijftig bladzijden raak je vertrouwd met de belangrijkste personages, hun gewoontes, spreekgedrag, kleding en uiterlijk – hier is aan het woord wat men in het Duits een Augenmensch noemt. Ook zijn humor en sensualiteit vormen prettige constanten; er wordt heel wat omhelsd, ontkleed en ook ontmaagd op deze bladzijden. Lust en genot spelen zelfs een onbetwiste hoofdrol in dit dionysische werk, ergens staan de programmatische woorden: „Bij alles moet genot zijn, dat hebben we nodig om te leven als lucht. Bij alles. Of het nu gaat om een goed gemikt boogschot, een ontroerende lijkrede of om een eskadron dat in de aanval gaat.”

Sommige fragmenten zijn onvergetelijk, en opvallend vaak betreft het liefdesepisoden. [...] Nelleke van Maaren heeft met De Strudlhoftrappen een excellente vertaling afgeleverd van een van de grootste Duitse romans uit de tweede helft van de vorige eeuw.’