Apotheker meer bonus dan ooit

Apotheken en huisartsen met een apotheek hebben vorig jaar ongeveer 780 miljoen aan bonussen en kortingen van de geneesmiddelenfabrikanten verdiend. Apothekers hielden in 2007 gemiddeld 186.000 euro aan bonussen en kortingen over naast het vaste inkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van het ministerie van VWS deed. De bonussen en kortingen zijn in drie jaar tijd met bijna eenderde gestegen. Apotheken bedingen al jaren bij de farmaceutische groothandel forse bonussen en kortingen voor het afnemen van medicijnen. De omzet van een apotheek bestaat hoofdzakelijk uit de inkoopvoordelen en het tarief dat hij per recept bij de zorgverzekaar declareert. Die inkomsten moeten de kosten van de praktijk en het salaris van de eigenaar van de apotheek dekken. Het norminkomen voor apothekers werd vorig jaar op 103.000 euro gesteld. De overwinst is 83.000 euro meer dan in 2004. (ANP)