Apotheker goed voor bonus van 186.000 euro

Apothekers en apotheekhoudende huisartsen hebben vorig jaar 780 miljoen euro aan bonussen en kortingen ontvangen van medicijnfabrikanten. Daardoor ontving een gemiddelde apotheek 186.000 euro.

Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren bekendgemaakt na een onderzoek. In drie jaar tijd is het bedrag aan bonussen en kortingen gestegen met 30 procent. De NZa spreekt van ‘overwinst’.

Apothekers bedingen al jaren bij de farmaceutische groothandel en industrie bonussen en kortingen voor het afnemen van medicijnen. Dat bespaart ook de overheid geld, omdat ze de apothekers een lagere vergoeding betaalt voor elk recept dat ze voorschrijven aan klanten. Een ander deel van de bonussen en kortingen gaat op aan de exploitatie van de apotheek, inclusief salarissen.

De sterke stijging van de bonussen en kortingen, van 103.000 euro in 2004 naar 186.000 vorig jaar, komt voor een deel doordat het aantal voorgeschreven recepten in die periode met eenvijfde is toegenomen. Andere reden is dat de kortingen op de geneesmiddelen steeg van 17 naar 20 procent.

De NZa verwacht dat de inkoopvoordelen per apotheker in 2008 met bijna een kwart zullen dalen. Dat komt vooral doordat sinds afgelopen voorjaar zorgverzekeraars van het ministerie van VWS toestemming hebben gekregen om voor een aantal veel verkochte geneesmiddelen alleen een vergoeding te betalen voor de goedkoopste huismerkmedicijnen, zogenoemde generieke medicijnen. Dit voerde de concurrentie sterk op voor die groep medicijnen, waardoor de prijzen met vele tientallen procenten daalde. Hierdoor zijn ook de bonussen en inkoopkortingen verminderd.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, die de belangen van de apothekers behartigt, verwacht dat hierdoor vier van de tien apothekers in financiële problemen zou komen. De zorgverzekeraars hebben echter laten weten dat ze dit zogenoemde preferentiebeleid op korte termijn zouden willen uitbreiden. Ze hebben hiervoor toestemming nodig van VWS.