Akkoord China-Taiwan

Met vier belangrijke handelsakkoorden die vandaag in Taipei werden gesloten, hebben China en Taiwan de wederzijdse banden aangehaald.

Taiwanese en Chinese onderhandelaars hebben vanmorgen een historisch akkoord bereikt. Ze zijn het eens over uitbreiding van zeeverbindingen en chartervluchten, over postdiensten en over voedselveiligheid.

De hoge Chinese gezant Chen Yunlin, die deze week met een zestigkoppige delegatie in Taiwan is, en zijn Taiwanese gesprekspartner Chiang Pin-Kun bezegelden het akkoord met champagne en een ingelijste, gekalligrafeerde Chinese tekst met de woorden ‘Vreedzaam onderhandelen brengt beide partijen voordeel’.

Door het akkoord is er voor het eerst sinds 1949 weer scheepvaartverkeer mogelijk in de Zeestraat van Taiwan. Het aantal passagiersvluchten tussen Taiwan en China wordt uitgebreid van 36 tot 108 per week. Nieuw is dat er maandelijks ook zestig vrachtvluchten over de zeestraat gaan.

De luchtvaartbeperkingen waren al verminderd nadat in juni in Peking een overkomst werd gesloten over directe lijnvluchten vanaf de vijf grote steden op het vasteland naar Taipei. Tot die tijd was Taiwan voor Chinezen alleen via Hongkong bereikbaar.

De Taiwanese president Ma Ying-jeou sprak bij zijn aantreden vorig jaar over een vredesakkoord op voorwaarde dat China de duizend raketten ontmantelt die nu nog op Taiwan gericht zijn. Sinds het aantreden van Ma is de China een stuk milder over Taiwan. Maar Peking dreigt nog steeds militair in te grijpen als Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. Een vredesverdrag lijkt daarom voorlopig uitgesloten omdat het zou impliceren dat Taiwan en China twee staten zijn.

Op het vasteland zijn president Ma Ying-jeou en onderhandelaar Chiang populair. ‘Hier hebben wij zestig jaar op gewacht’ schreef de China Daily vandaag in de kop. In Taiwan zelf worden de onderhandelingen intussen met argwaan gevolgd. Gevreesd wordt voor een te grote toegeeflijkheid van Ma. Het aanhalen van de banden stuit vooral op verzet van de oppositiepartij de Democratische Progressieve Partij (DPP). Voorstanders van onafhankelijkheid hielden de afgelopen dagen demonstraties om hun ongenoegen te uiten over het bezoek van Chen.

Vorig maand werd de Chinese gezant Zhang Mingqing tegen de grond geslagen door pro-onafhankelijkheidstrijders. Duizenden politieagenten waren in Taipei op de been om de veiligheid van Chen Yunli te waarborgen.

    • Bettine Vriesekoop