Activisten als illegalen vast

Twee activisten die donderdag werden gearresteerd bij een protest in de raadzaal van het gemeentehuis in Soest, zijn gisteren in Houten in vreemdelingenbewaring gezet. De activisten, die hun identiteit niet bekend willen maken, zijn van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU). Volgens de groep zijn de activisten „gewoon Nederlanders die vloeiend Nederlands spreken.” De politie zou als reden voor de vreemdelingendetentie hebben opgegeven dat AAGU banden met internationale groepen onderhoudt en dat de activisten daarom mogelijk niet rechtmatig in Nederland verblijven. AAGU eist dat de gemeente Soest de bouwvergunning voor de nieuwbouw van Kamp Zeist intrekt. In Kamp Zeist zitten uitgeprocedeerde asielzoekers tot uitzetting in vreemdelingenbewaring. AAGU is daar tegen. Vorig jaar kreeg een actievoerder in Utrecht schadevergoeding nadat ze onterecht in vreemdelingenbewaring was gezet. (NRC)