Aan tafel bij Hitler

1 kleine bloemkool1 ui20 g boter1 l groentenbouillon1 stronk broccolica. 2 eetl. extra vergine olijfoliecayennepeper

Kijk vanavond op Canvas naar het leuke, informatieve Vlaamse kookprogramma Plat préféré, waarin Jeroen Meus op een toepasselijke locatie een lievelingsgerecht van een beroemd persoon kookt. Salvador Dali, Maria Callas en Jacques Brel waren al aan de beurt. Vorige week ging na protesten de uitzending met Adolf Hitlers forel in botersaus niet door.

Aanleiding voor mij om het boek Hitlers tafelgesprekken, in een vertaling van Peter Andriesse, tevoorschijn te halen. Hitler hield aan tafel lange monologen over zeer uiteenlopende onderwerpen: van het temperament van Hongaarse meisjes tot de architectuur van de Parijse Opera, lekker Romeins eten, ballroomdansen en uiteraard het vegetarisme.

Hitler at geen vlees, omdat hij er van ging zweten. Hij hield van eenvoudige soldatenkost, stamppotten, appeltaart, kwark, gebakken eieren en bloemkoolsoep. Hij verafschuwde banketten met talrijke gangen. „Oplichterij, uitgevonden door die schurkachtige bende van koks! Deze Koningen van de Kookpotten zijn allemaal belachelijke idioten, die het volk hypnotiseren en zichzelf vergiftigen met een massa betekenisloze fratsen en obscure namen die niemand begrijpt. Waar is de goede éénpansmaaltijd van vroeger gebleven?” Hij propageerde het eten van rauwe groenten en schold op de kroonprinses van Italië die hem niet eenmaal een warme en behoorlijk gekookte maaltijd wist voor te zetten.

Bereiding van zomaar een bloemkoolsoep: snijd de bloemkool in stukken. Bewaar 4 eetlepels piepkleine bloemkoolroosjes. Bak de gepelde en in ringen gesneden ui in de boter zacht en glazig. Voeg de bouillon en bloemkool toe en kook de bloemkool in circa 8 minuten gaar. Pureer de groenten in de soep. Snijd een dun laagje van de bovenkant van de broccoli en vang deze bolletjes, die op kaviaar lijken, op in een kom. Schep de hete soep in diepe borden. Leg wat rauwe bloemkoolroosjes in de soep. Giet er een dun straaltje olijfolie op en bestrooi met cayennepeper en broccolibolletjes.

Anne Scheepmaker

Morgen: Gewokte witlof

    • Anne Scheepmaker