Zweedse boot als eerste in Kaapstad

De Zweedse boot Ericsson 4 heeft de eerste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het jacht, onder leiding van de Braziliaanse schipper Torben Grael, bereikte gisterochtend als eerste de haven van Kaapstad in Zuid-Afrika. Precies 21 dagen, 17 uur en 54 minuten na de start in de Spaanse kustplaats Alicante.

Acht uur later kwam de Amerikaanse boot Puma van schipper Ken Read de haven binnenvaren. Desondanks sprak Grael na de finish van een heel spannende eerste etapperace. „We hebben tachtig procent van de race visueel contact gehad met de Puma. Deze wedstrijd is nog lang niet beslist en gaat nog heel erg spannend worden. We hebben een geweldige race gehad, met een paar dagen heel zwaar weer en en ook heel veel snelheid. Ik ben heel blij met alles wat we tot nog toe hebben bereikt.”

Het jacht van Ericsson, waarop vooral Nieuw-Zeelanders en Zuid-Amerikaanse zeilers aanwezig zijn, brak vorige week al het wereldsnelheidsrecord door in één etmaal maar liefst zeshonderd zeemijlen (1.111 kilometer) af te leggen.

De boot is een verbeterde versie van de twee boten waarmee ABN Amro deelnam aan de vorige editie van de oceaanrace. Ericsson nam destijds de winnaar – Black Betty – over van de Nederlandse bank. De ontwerper ervan, Juan Kouyoumdjian uit Argentinië, gebruikte zijn eerste ontwerpen als voorbeeld voor de twee Zweedse boten in de huidige race, Ericsson 3 en 4.

Team Delta Lloyd liep grote achterstand op de leiders op en wordt komende avond of nacht in Kaapstad verwacht. Toch zal de boot van schipper Ger O’Rourke naar alle waarschijnlijkheid niet als laatste eindigen in de eerste etapperace. De zwarte boot van het Spaanse Telefonica liep tijdens de storm van vorige week namelijk zware averij op aan een zijzwaard, de boeg, een roer en ook nog aan verschillende zeilen, en zal pas morgenochtend Kaapstad bereiken, was de verwachting vanochtend.

Meer achtergronden op nrc.nl/sport/oceanrace