Ze kunnen het dus wel

Ajax staat na de zege op FC Twente gedeeld eerste in de eredivisie, met AZ en NAC.

Bij de ploeg van Marco van Basten ontbraken in Enschede elf selectiespelers.

Ajax begon het tweeluik in Overijssel woensdagavond in Almelo tegen Heracles met aanvallers Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar en Leonardo. De ploeg van trainer Marco van Basten eindigde zaterdagavond in Enschede tegen FC Twente met Urby Emanuelson, Evander Sno en Kennedy Bakircioglu in de voorste linie. Ondanks de mutaties in de aanval en een zuinige speelstijl behaalde Ajax afgelopen week zes punten in Overijssel, na lastige uitwedstrijden tegen Heracles (1-3) en FC Twente (0-2).

Ajax miste elf selectiespelers tegen FC Twente, dat op twee voetballers geen beroep kon doen. De ploeg uit Amsterdam was vooral in aanvallend opzicht gehandicapt, met een schorsing van Suarez en blessures van recordaankoop Miralem Sulejmani, Dario Cvitanich en Dennis Rommedahl. Zo kon het gebeuren dat Ajax in Enschede aantrad met Huntelaar, geflankeerd door middenvelder Emanuelson en eredivisiedebutant Javier Martina. Huntelaar en Martina werden in de tweede helft vermoeid gewisseld voor middenvelder Sno en Bakircioglu, die met de invalbeurt zijn eerste speelminuten van het seizoen kreeg.

„Iedereen weet van onze problemen”, zei Van Basten, die niet anders kon dan voorzichtig te beginnen tegen de nummer drie van de eredivisie. FC Twente leek echter niet op de hoogte van het zwakke gestel van Ajax en begon behoudend in de lawaaiige Grolsch Veste. De ploeg van trainer Steve McClaren had in de eerste helft een overwicht, maar speelde niet met de durf van streekgenoot Heracles.

De trainer van FC Twente leek bij zijn tactiek eerder een voorbeeld te hebben genomen aan FC Groningen, dat in oktober als koploper bijna onderdanig de Arena betrad. Ajax bestrafte het weifelende begin vlak voor rust met een doelpunt van middenvelder Siem de Jong, na een snelle uitval van Martina. In de tweede helft bracht McClaren middenvelder Theo Janssen in voor verdediger Niels Wellenberg en bleek de thuisploeg wel in staat zich speels naar het doel van Ajax te bewegen. Blaise N’Kufo, Douglas, Eljero Elia en Stein Huysegems lieten goede kansen onbenut, waarna Ajax-middenvelder Rasmus Lindgren scoorde uit opnieuw een counter.

Elia stelde na afloop verbaasd dat hij Ajax nog nooit zo defensief had zien voetballen. Het aanvallende rapport van Ajax, dat in punten gelijk staat met koploper AZ, bleef in Enschede dan ook beperkt tot de twee snelle uitvallen over de flanken waaruit de ploeg scoorde. Met name aanvoerder Huntelaar kende zonder zijn vaste metgezel Suarez een ongelukkige avond waarbij hij er niet in slaagde de bal bij zich te houden en zo de verdedigers wat rust te gunnen.

„Natuurlijk zijn wij Ajax en willen we aanvallend voetballen”, zei Van Basten na afloop. „Maar in zo’n periode moeten we de schade beperken, keihard werken en blij zijn met elke zege. Dat zijn we ook, want Twente is een heel sterke ploeg. We moesten nu laten zien dat we kunnen verdedigen. We hadden hier ook met z’n allen naar voren kunnen lopen, maar dat was niet verstandig geweest. We hebben voor deze strijdwijze gekozen en zijn daarvoor maximaal beloond.”

McClaren sprak van „een frustrerende dag waarop we niet mochten scoren”. De trainer vond niet dat zijn ploeg met schroom tegen Ajax had gespeeld. „Het ritme van de wedstrijd was voor ons ongewoon traag. Het eerste doelpunt van Ajax kwam ook op een vervelend moment. We moesten in de achtervolging. Dat ging niet eens zo slecht, maar we moeten wel de kansen benutten. Ajax heeft juist optimaal geprofiteerd van de mogelijkheden. Dat is een kwaliteit.”

Ook Van Basten had gezien dat zijn verdediging in de tweede helft bij de gratie van de aanvallers van FC Twente zonder tegendoelpunt was gebleven. „We hebben geprobeerd te blijven voetballen, maar Twente bleek toch te sterk”, zei de Ajax-trainer. „We hadden ons voorgenomen niet naar achteren te lopen. Die mooie voornemens waren niets waard. We konden niet anders dan naar achteren. Ik ben heel trots op mijn spelers dat ze ook wedstrijden winnen waarin het op werklust aan komt.”

Vorige maand was de inzet van de Ajacieden bij de nederlaag tegen SC Heerenveen (5-2) juist het struikelblok voor Van Basten. „Op deze manier wordt bevestigd waarom ze ‘mooiweervoetballers’ worden genoemd”, zei hij na dat duel. Maar over de wedstrijd tegen Twente was Van Basten zo tevreden, dat hij zijn spelersgroep gisteren een vrije dag schonk.

    • Michiel Dekker