Vrije Universiteit wil op Zuidas campus bouwen

De Vrije Universiteit in Amsterdam gaat een nieuwe campus bouwen, die voor een deel op de Zuidas terechtkomt. De universiteit en de gemeente Amsterdam hebben over de uitgangspunten afspraken gemaakt, zo hebben ze vanochtend verklaard.

De VU (20.000 studenten) groeit en heeft behoefte aan meer ruimte. Het akkoord houdt in dat de VU een campus kan ontwikkelen, deels aan de overzijde van de De Boelelaan, die naast ruimte voor onderwijs en onderzoek ook ruimte biedt aan woningen, kantoren, sport- en cultuurvoorzieningen.

Wethouder Van Poelgeest (ruimtelijke ordening) in een persverklaring: „Doordat de gebouwen voor onderwijs en wetenschap gemengd worden met woningen, horeca en andere voorzieningen wordt het gebied veel levendiger.” Nu is het VU-gebied ’s avonds uitgestorven. Het eerste gebouw, een onderwijsgebouw voor bètastudies, wordt naar verwachting in 2012 geopend.

De campus wordt gebouwd op eigen grond van de VU. Wel ruilt de universiteit percelen. Een kwart van de nieuwe VU-gebouwen komt ten noorden van de De Boelelaan, waar nu voetbalvelden en schoolwerktuinen liggen. De schoolwerktuinen worden verplaatst. De voetbalvelden komen ten zuiden van de De Boelelaan, waar nu het VU-bètagebouw staat.