Vertrouwen in jonge talenten betaalt zich uit

Roda JC 0 Feyenoord 4

Ruststand 0-0. 53. Wijnaldum 0-1; 57. Fer 0-2; 67. Makaay 0-3; 70. Biseswar 0-4. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 16.095.

Kerkrade, 3 nov. - The man of the match van Roda JC-Feyenoord zat vanmiddag gewoon weer in de schoolbanken. De zeventienjarige Georginio Wijnaldum heeft nog een voldoende nodig voor de vakken wiskunde en economie om zijn vmbo-diploma te halen. Veel zal de in Rotterdam geboren voetballer waarschijnlijk niet met die opleiding doen, want zijn toekomst ligt op het voetbalveld.

Wijnaldum doorliep de voetbalopleiding van Feyenoord met glans. 8 april 2007 maakte de middenvelder op zijn zestiende – als jongste debutant van Feyenoord – tegen FC Groningen voor het eerst zijn opwachting in de eredivisie. Wijnaldum stond gisteren met een doelpunt en twee assists aan de basis van de 4-0 zege van Feyenoord op Roda JC. Het Legioen scandeerde zijn naam nadat een sportieve crisis (voorlopig) was bezworen. „Hopelijk is dit een nieuw begin na een sombere periode”, zei de bescheiden Wijnaldum in de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion.

Wijnaldum is het boegbeeld van een nieuwe lichting jonge voetballers die door de vele geblesseerden bij Feyenoord onder trainer Gertjan Verbeek een kans krijgt. De voorbije weken behoorde de rechtsbenige voetballer, samen met generatiegenoten als Leroy Fer en Diego Biseswar, tot de spelers die ondanks de magere resultaten durfden te blijven voetballen. Het vertrouwen in de talenten betaalde zich gisteren uit. Wijnaldum, Fer en Biseswar maakten in het uitduel met Roda JC een doelpunt. De vierde treffer kwam na knap voorbereidend werk van Wijnaldum op naam van de 33-jarige Roy Makaay.

Routinier Makaay prees de inzet van de jonge talenten, maar onderschreef de stelling niet dat de jonkies de club uit Rotterdam-Zuid nu over het dode punt hebben geholpen. „Veel mensen hebben het over een strijd tussen jong en oud bij Feyenoord, maar daar is geen sprake van. Als we eenmaal in het veld staan, telt leeftijd niet. De oudere spelers bij Feyenoord hebben misschien in het veld wat andere verantwoordelijkheden. Maar met die jonge gasten hebben we echt het beste voor. Ze kunnen stuk voor stuk geweldig voetballen. Ze zitten in een leerproces. Het is voor hen ook niet leuk als ze steeds verliezen”, stelde Makaay. Om er lachend aan toe te voegen: „Dat laatste geldt natuurlijk ook voor de oudere spelers.”

Feyenoord begon gisteren als de nummer zestien van de eredivisie aan de ontmoeting met Roda JC. Na de midweekse nederlaag tegen stadgenoot Sparta leek het laatste beetje zelfvertrouwen verdwenen uit de selectie van Verbeek. Na het eerste fluitsignaal van Kevin Blom werd al snel duidelijk dat Feyenoord vooral een nieuwe nederlaag wilde voorkomen. Wijnaldum: „In het begin van de wedstrijd wilde niks lukken. We voelden de druk. Steeds leden we balverlies. Maar we lieten onze hoofden niet zakken. We moesten vertrouwen blijven houden.”

Naarmate de wedstrijd tegen het ontluisterend zwakke Roda JC vorderde, kwam het geloof in eigen kunnen bij de Feyenoorders terug. Na dertien minuten kreeg de Rotterdamse club met een schot van Wijnaldum de eerste van de in totaal twaalf mogelijkheden. Pas vanaf het moment dat Wijnaldum de wedstrijd in de 53ste minuut met een rake kopbal openbrak, ging Feyenoord onbevangen spelen. „Het was een heerlijk gevoel om te scoren”, zei de tiener. „Na dat doelpunt werden de ruimtes op het veld groter. Dan ga je automatisch makkelijker voetballen.”

Feyenoord nam al snel na de openingstreffer afstand van Roda JC. Na bijna een uur spelen stoomde Karim El Ahmadi op aan de linkerkant. De middenvelder schoof de bal in de voeten van de vrijstaande Wijnaldum, die tot zijn schrik de bal met links helemaal verkeerd raakte.

Toch stond hij een seconde later met zijn armen omhoog toen de attente Fer de weggesprongen bal achter doelman Bram Castro tikte. Wijnaldum: „Een gelukje.”

Bij het derde doelpunt van Feyenoord toonde Wijnaldum zijn klasse. De snelle en sterke voetballer stak in zijn eentje het halve veld over, waarna hij de vrijstaande Makaay op maat bediende. De spits schoot de bal via de onderkant van de lat in het doel. Drie minuten later bepaalde Biseswar met een diagonaal schot de eindstand op 4-0. Daarmee was de tweede overwinning van het seizoen een feit voor Feyenoord.

Wijnaldum werd twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd door Verbeek naar de kant gehaald. De nummer 25 van Feyenoord kreeg wat extra rust met het oog op de UEFA-Cupwedstrijd, donderdag in Rotterdam tegen CSKA Moskou. Wijnaldum kon wel begrip opbrengen voor de wissel. „Ik was echt moe. Het zijn zware weken geweest”, zei de voetballer, die afgelopen vrijdag met zijn ploeggenoten een vrije dag had gekregen van Verbeek. „Hoe ik die dag heb besteed? Ik ben gewoon naar school geweest.”

    • Koen Greven