Televisie Voorkeur

Engeland in de herfst levert mooie beelden op van ravenkolonies in het noorden van Wales. De Britse natuurserie Autumnwatch volgt het doen en laten van de Britse fauna in de herfst. Behalve raven vandaag ook van eekhoorns op het eiland Brownsea en grijze zeehonden op de Farne-eilanden. BBC 2, 21.00-22.00u. Ravens eat a dead wild boar in the 30-km (18-mile) exclusion zone around the Chernobyl nuclear reactor, some 370 km (230 miles) southeast of Minsk near the abandoned village of Pogonnoe in this March 11, 2007 picture. REUTERS/Vasily Fedosenko REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Verslag uit Canton, Ohio over de laatste campagne-dag in de Amerikaanse verkiezingsrace, met o.m. de laatste campagnebijeenkomst van Sarah Palin en een discussie van leerlingen van een Nederlandse middelbare school in Almere met leerlingen van een highschool in Canton. Ned.1, 18.20-18.45u.

Verkiezingen Amerika

Netwerk. Speciale uitzending rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vanuit Chicago, de thuisstad van Obama. Presentator Aart Zeeman doet daar verslag vanuit een ‘diner’ (een typisch Amerikaanse eetgelegenheid tussen restaurant en cafetaria in) in de wijk South Side, een achterstandswijk waar 80 procent van de bevolking zwart is en waar Obama drie jaar als opbouwwerker heeft gewerkt. Reportages uit de wijk en gesprekken met mensen die met Obama gewerkt hebben. In Hilversum praat Tijs van den Brink met Max Westerman, oud-correspondent in Amerika voor RTL. Ned.2, 20.25-21.00u.

Tegenlicht: In gesprek met simon Schama. De historicus Schama presenteerde de afgelopen vier weken het programma The American Future: A history voor de BBC. Daarin reisde hij door alle staten van de VS, op zoek naar herinneringen aan conflicten die zich daar afspeelden, met het doel de huidige politieke situatie te begrijpen. De serie is gebaseerd op zijn gelijknamige boek dat dit jaar uitkwam. Vandaag een gesprek met de historicus over zijn bevindingen, in het licht van de presidentsverkiezingen van morgen. Ned.2, 21.00-21.50u.

Nova New York. Speciale uitzending van Nova, geheel gewijd aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vanuit het Rockefeller Center in New York. Vanavond praat presentator Twan Huys o.a. met Fareed Zakaria, hoofdredacteur van Newsweek; met schrijver en acteur Seth Meyers van o.m. Saturday Night Live dat momenteel miljoenen kijkers trekt met persiflages van Sarah Palin; met journalist en Republican watcher Derk-Jan Eppink en Marianke Philips, born-again Christian en getrouwd met een Irak-veteraan. Optreden van Hans Teeuwen. Ned.2, 22.15-23.00u.

The Choice 2008: Het gevecht om het Witte Huis. Portretten van de twee kandidaten, John McCain en Barack Obama, aan de hand van interviews met adviseurs, familieleden en nabije vrienden, maar ook met doorgewinterde volgers en kenners van de Amerikaanse politiek. Ned.2, 23.00-23.55u.

Rick’s road trip. Journalist Rick Nieman van RTL Nieuws bezocht Nederlandse BN’ers die in de VS wonen om te vragen hoe zij de huidige verkiezingsstrijd beleven. RTL 4, 23.25-23.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. De nieuwe burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, praat over zijn benoeming en zijn ambities, en de nachtburgemeester van de stad, Jules Deelder, presenteert zijn nieuwe dichtbundel Tussentijds. Verder vertelt operazangeres Tania Kross over haar drie rollen in de opera Marco Polo. Jort Kelder assisteert presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Uitzending staat in het teken van de AKO Literatuurprijs. Alle genomineerden voor de prijs zijn aanwezig: Machiel Bosman, Tomas Lieske, Doeschka Meijsing, Bianca Stigter, Chris de Stoop en Leon de Winter. Zes bekende Nederlanders treden op als ambassadeur en bevelen elk één boek aan: Marga van Praag, Ahmed Marcouch, Daphne Bunskoek, Gijs Scholten van Aschat, Stiene Jensen en Bram Moskovitsch. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Kassa – de verlenging. In Frankrijk wordt de zender BabyTV van de buis gehaald. Het zou niet goed zijn voor heel jonge kinderen om ernaar te kijken. In Nederland is BabyTV gewoon te ontvangen. Is het voor Nederlandse baby’s niet slecht? De Hobby Computer Club verraste haar leden met een gratis magazine. Maar er bleek een abonnement aan vast te zitten. In de test: sinaasappelpersen. Ned.2, 19.20-19.55u.

Radar. Consumentenprogramma. Het ministerie van Landbouw en Visserij stopt honderdduizenden euro’s in het promoten van vis, maar is vis wel zo gezond als wordt beweerd? Hoeveel gif zit er in vis en met welke hoeveelheid vis in je eten wordt de dioxine-norm overschreden? Presentatie: Antoinette Hertsenberg. Ned.1, 20.30-21.10u.

Panorama: Three bloody summers. Embedded journalist Alastair Leithead heeft drie jaar doorgebracht in de frontlinie in Afghanistan. Hij analyseert zijn belevenissen en vraagt zich af hoe de situatie, die tot nu toe 120 Britten het leven heeft gekost, zal aflopen. BBC 1, 21.30-22.00u.

Prescott: The class system and me. Deel 2 van een tweedelige reportage over de invloed van elf jaar New Labour op het Britse klassenstelsel. John Prescott – opgeklommen van scheepssteward tot vicepremier, bezoekt mensen in alle lagen van de bevolking en probeert uit te vinden welke klassen je in deze tijd in Groot-Brittannië nog kunt onderscheiden en waar hij zelf thuishoort. BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Holland Sport. Wilfried de Jong bespreekt het afgelopen sportweekend met de schaatsers die meededen aan het kampioenschap. Ook te gast is de Britse sportauteur Simon Kuper over zijn fascinatie voor Diego Maradona. Aanleiding is de documentaire over Maradona’s leven. Ned. 3, 20.25-21.30u.