Supernatural verbluffende freestyler

EPMD, het klassieke rapduo op de eerste Nederlandse editie van het internationale hiphopfestival Rock The Bells Foto Andreas Terlaak Het Rock the Bells hiphop festival dat in Amerika een enorm succes is, was dit weekeinde in Amsterdam. Op de foto EPMD. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

Pop Hiphop festival Rock The Bells. 1/11 HMH Amsterdam. ***

Rapper Supernatural is legendarisch in het freestylen, het ter plekke verzinnen van raps. Op de eerste editie van het internationale hiphopfestival Rock The Bells in Nederland, zaterdagavond in de HMH in Amsterdam, laat hij het publiek voorwerpen aanreiken die hij binnen seconden in zijn spontane rijmteksten verwerkt. Een T-shirt, een sneaker, een condoom, een tampon en een paspoort dat hij openklapt om de naam voor te lezen „but yo he from Holland, I can’t even pronounce it.”

Aan de krachtig stuwende raps vol humoristische details is nauwelijks te horen dat Supernatural de volgende zin nog moet verzinnen. Hij wordt begeleid door Scratch van The Roots, die geen platenspelers nodig heeft om als dj op te treden, omdat hij alle geluiden perfect met zijn mond nabootst. Terwijl hij zijn elleboog op een denkbeeldige platenspeler zet, maakt hij met zijn mond het krassend geluid van een plaat die langs de naald heen en weer beweegt.

Het festival wordt geopend door het klassieke rapduo EPMD dat om de haverklap een nieuw album aankondigt, maar op het podium geen enkele urgentie meer heeft. De zwaar vallende funkbeats van nummers als Headbanger en Crossover hebben instrumentaal niets aan kracht verloren, maar na twee decennia weten de rappers het verbaal geen moment bij te benen. Veel energieker is het optreden van de vier leden van het herenigde The Pharcyde die elkaar op nummers als Runnin’, Ya Mama en Drop soepel afwisselen op de microfoon. Nadat rapper Fatlip kort verwijst naar verhalen over zijn crackverslaving, doet de groep een hilarische cover van Bobby Browns twintig jaar oude New Jack Swing-hit My Prerogative (‘Everybody’s talkin’ all that stuff about me…’) inclusief r&b-danspasjes.

Het is een nostalgische revue. De enige aanwezige artiest die recentelijk een indrukwekkend album uitbracht, Pharoahe Monch, komt alleen even voorbij om een degelijke set van De La Soul van peper te voorzien met zijn opruiende jaren negentig-klassieker Simon Says en afsluiter Nas brengt een medley van al zijn hits sinds 1994 met een snel afbrokkelende stem en concentratie. Rapper Mos Def laat bij zijn optreden een soundsystem allerlei klassiekers spelen en is vooral veel aan het woord, terwijl er in die tijd ook gewoon had kunnen worden gerapt.

    • Saul van Stapele